Stall Linn Andersson

Den 1 mars 2021 tog jag ut min B-tränarlicens vid Örebrotravet. Stallet innehöll från början bara tre hästar men har sakta växt till att idag innefatta åtta hästar att träna. Sedan maj 2023 bedrivs verksamheten på Sundbyholms travbana som innehar alla nödvändiga träningsfaciliteter.

Tanken är att bedriva en mindre träningsrörelse där varje häst står i centrum. Eftersom jag inte själv har kapitalet att köpa bevisat bra hästar utan problem, och ingen annan kommer erbjuda just mig en sådan i träning, är varenda häst i stallet någon form av projekthäst. Och jag älskar ju att lösa problem!

Målet är att ha inte ha fler hästar i träning än att varje individ får vara just sin egna individ och se till att den får leva sitt liv just som den önskar. En del älskar att vara ute i ur och skur: då är det bara att köpa så många täcken att den klarar det och pussla runt dygnen så den alltid har sällskap. Andra vill bara vara ute korta stunder på morgnarna, vissa vill ta många, lugna turer mellan jobben och andra behöver mycket pyssel så som massage och stretchning. Hästar ska få vara hästar. Det är min utgångspunkt. Det är jag som får anpassa mina dygn med när på dagen var och en ska träna och inte tvärtom. Alla hästar gillar heller inte varann och i ett litet stall kan man vara lyhörd på det och pussla om så alla alltid trivs med sin kompis/ar och hålla borta de som ogillar varann från varandra.

Med sån liten rörelse, och så många projekthästar, är det omöjligt att ha övergripande mål. Dessutom har hästarna olika ägare. Jag kommer från hästägarsidan och mitt mål med varje häst är således med det perspektivet: Varje häst ska bli sitt bästa möjliga jag och varje häst ska behandlas ekonomiskt som om den vore min egen vad gäller exempelvis reskostnader.

För att uppnå det tror jag att utöver grunden är att hästarna ska trivas och må bra så behöver de massor av bra mat och massor av träning. Därtill behöver de tas omhand som de elitidrottare de är. Jag fodrar med ett grovfoder med ganska relativt höga energi- och proteinvärden trots att hästarna alltid har fri tillgång till hö -dygnet runt. Kraftfodret är Edel Champ ÅS vilket nästan uteslutande består av svenska råvaror och har mycket höga andelar av protein, vitaminer och mineraler. Unghästarna äter, utifrån foderföretages rekommendation, istället Edel Avel. Varje eftermiddag serveras gröt baserat på Edels havre för att återställa saltförlusterna.

Jag har regelbundna besök av Equiopat Jenny Forsberg (certifierad titel) som håller efter hästarnas muskulaturer och hjälper mig att veta vart var och en behöver masseras och stretchas där emellan. Jag har i veterinär Lisa Wallin 10 minuter bort vilket innebär att jag snabbt kan få koll på alla de misstänkta skavanker som uppstår på tävlingshästar.

Med kuskar är jag fläckvis otrogen men Emilia Leo är alltid mitt förstaval. Det finns många bra kuskar i Sverige och kan inte Emilia köra försöker alltid hitta bästa kusk för varje häst inför varje uppgift. Samtidigt är det bra att en kusk får lära sig en häst så jag ser gärna att en kusk kör samma häst flera gånger. Men nu för tiden skrivs det så många olika propositioner för så många olika kategorier av kuskar att det är bra att ha flera olika som alla känns bra att kunna välja mellan. Med det tävlingssystemet vi har, och att jag inte har så många hästar, är det också omöjligt att alltid kunna få samma kusk.

Mitt krav är att de kuskar som kör mina hästar ska köra vårdat. Inga fula drivningar och inte massa vingel som förstör för andra konkurrenter eller till och med riskerar att skada dem. Vi ska tävla sportsligt och schysst och hästarnas välfärd är alltid överställt allt. Olyckor händer tyvärr ändå- men vi har ett ansvar för att välja kuskar som överlag behärskar att köra både häst och lopp.

Jag tar normalt sett inte in hästar i träning och tar endast in delägare i mina hästar efter överenskommelse. Vill du dock ha häst ihop med mig är du alltid välkommen att höra av dig. Jag är i stallet mest jämt på dagtid. Som hästägare är du sen alltid välkommen att hälsa på din häst och självklart hjälper jag dig med biljett i samband med starter. Jag mailar alla delägare ungefär två gånger i veckan om sin häst så du är alltid väl uppdaterad om vad som händer och sker i dennes liv och vad mina planer för den är både på kortare och längre sikt.

Stallet må bestå av en hög med projekt som kostat och kostar mig många gråa hår. Men jag tror att varenda häst har en framtid på banan där den både kan vinna lopp och bidra till sin egna försörjning. Den dagen jag inte längre tror det kommer jag själv inte vilja lägga all tid och allt engagemang på den och den dagen blir du som hästägare den första som får veta det och då hittar vi gemensamt en lösning där vi antingen hittar en ny tränare åt hästen eller försöker lösa så den får ett gott pensionärsliv.

Priser

Till och med 30 juni som tvååringar
Träningsavgift: 350 kr/dag. I det ingår uppstallning, träning, skötsel, foder och all utrustning- förutom utetäcken och medicinsk betingad utrustning.

Från och med 1 juni som tvååringar Träningsavgift: 400 kr/dag. I det ingår uppstallning, träning, skötsel, foder, skoning och skor, vaccinationer (hästinfluensa, stelkramp och herpes), avmaskning (minst tre gånger per år) och all utrustning- förutom utetäcken och medicinsk betingad skoning/utrustning- samt utselning vid start på Sundbyholm. Vid hemmastart debiteras ägaren ej heller boxhyra då hästen står i sin egna box hela tävlingsdagen.

Provision på insprungna pengar, inklusive kuskprovision: 15%.

Vanliga tillkommande kostnader
Skoning inklusive skor (850 kr), transporter (65 kr/milen om hästen reser ensam, 40 kr/milen vid minst två hästar), utselning och traktamente vid bortastart (800 kr), Equiopat (720 kr + milersättning fördelad på antalet hästar hon behandlar), veterinär och medicin (faktiska kostnader) samt utetäcken (faktisk kostnad).

%d