Varje vecka delar en helt vanlig hästskötare i ett helt vanligt travstall med sig av sig vardag. Syftet är lika mycket som att alla människor som inte själva håller på med travhästar ska få en inblick i hur travhästar faktiskt lever- men lika mycket åsyftar detta även att hästskötarna själva ska ges möjlighet att själva beskriva sig vardag och vad det tycker, tänker och känner. Våra hästars skötare är de allra viktigaste personerna för våra hästar och därmed en av hela travsportens absolut viktigaste komponenter. Men överlag är vi andra bättre att berätta vad de behöver än att ge dem själva möjlighet att berätta. Här får några av landets ca 1 000 travhästskötare därför möjlighet att själva, utan frågor och utan några som helst krav på vad på vad de ska framföra för budskap, själva berätta om livet med travhästar. Här under samlas alla deras bloggar.
2019-10-14: Jenny Björk, del 4: och så var SM-dagen över…
Nu har jag kommit hem igen efter en trevlig helg på Åby. Vi åkte hem igår efter sista loppet så kl var 01 när vi kom fram till Borlänge.
Det blev en andraplats i lärlings SM för mig, med Findus M som spurtade jättebra och var inte långt ifrån vinnaren i mål. Det är alltid surt att bli 2a med så liten marginal som det var, men det var en jättebra prestation av hästen. I ungdoms SM fick jag sista peng med Rob Dyrdek. Han sänkte sitt rekord rejält, och gjorde sitt bästa. Nu är det bara att ladda om och försöka komma med i SM igen nästa år. Idag blev det en lugn dag för mig innan vardagen börjar imorgon igen. Jag får tacka för mig då det här var mitt sista blogginlägg./ Jenny


2019-10-12: Jenny Björk, del 3: SM-dagen är här!
Hej!
Nu är SM dagen här. Jag har varit i Åby från igår och hade en trevlig dag/kväll med auktion och middag. Åby har gjort en jättefin arena med allt samlat på samma ställe. Både hotellet, auktionen och banan vilket gör det lättare att inte behöva åka någonstans.
Jag åkte till Borlänge till mina föräldrar på torsdag kväll efter Gävle, och började resan ner till Åby på fredag morgon. Jag har pappa med mig så han kan köra bilen och sällskap på vägen ner. Vi hann titta på fina 1 åringar innan auktionen började igår.
Nu är det några timmars väntan innan tävlingarna börjar. Jag är laddad för dagen och fått bra spår med båda hästarna vilket brukar ha kanska stor betydelse i sånna här lopp, där det är så fina och jämna hästar med. Findus M jag kör i lärlings SM känner jag väl och är en av mina absolut favorit hästar, att köra han är alltid roligt. Han är en liten häst men har gör alltid sitt bästa. Rob Dyrdek kör jag i ungdoms SM, det är en ny spännande bekantskap som ska bli rolig att köra från ett perfekt startspår.
Nu ska jag jag ta det lite lugnt fram tills tävlingarna börjar. / Jenny
2019-10-10: Jenny Björk, del 2: en onsdag hos Stall Erik Lindegren
Nu är den är onsdagen snart slut. Som i de allra flesta stall brukar vi också ha det lite lugnare på onsdagar. De flesta av våra hästar tränar 2 dagar i veckan och då blir onsdagar lite av en mellandag. Idag har jag kört en joggingtur och ridit galoppintervaller på Lotus Gil.

Vi har några hästar som jag brukar rida galoppintervaller på som trivs bättre med det. Vi försöker att individ anpassa träningen och vi har många olika träningsmöjligheter här, det gör det enklare att anpassa träningen efter individ. Lotus till exempel tar åt sig träningen bättre när han tränar under sadel. Jag tycker också det är roligt att rida galoppintervaller, så det är kul vi har några som tränar på det viset.
Edrica var trött efter lunchen
Ettåringarna tömkörs varje dag och alla tre har skött sig utmärkt. När man jobbar i ett mindre stall får man vara med och göra mycket olika saker. Att vara med och köra in unghästar till exempel. Jag är uppväxt på ett stuteri så jag har varit med och hanterat unghästar sedan jag var liten, och även hjälpt mamma och pappa att köra in hästar.

På eftermiddagen blev det pyssel med passhästarna, packa inför imorgon. Då ska vi åka in till Gävle med 3 hästar som ska gå banjobb innan tävlingarna, och Perfect Time ska kvala. På onsdagar kommer alltid hovslagaren och idag kom även en kiropraktor/equiterapeut som kommer ungefär var tredje vecka.

Idag blev det kanske sent innan det blev kväll för mig, men det är skönt att bo 100 m från stallet så man har nära hem. Eftersom jag även har en egen häst, som bor här i stallet, som jag tränar på kvällarna är det skönt att ha nära hem. Ibland kan det bli sena kvällar för det är svårt att slita sig från stallet också. Jag tycker om alla mina passhästar mycket men en av dem känner jag extra mycket för, det är Jonatan Trot. I hans box har jag tillbringat många timmar när jag varit glad, ledsen eller bara behövt tänka, man kan säga att han är min bästa vän.

Hästar ger en så otroligt mycket tillbaka och jag hade aldrig kunnat tänka mig att jobba med något annat även fast det är långa dagar ibland. Idag blev det sen kväll för det är intressant att var med när kiropraktor/equiterapeuten är här. Nu ska jag läsa på lite inför lördag innan jag ska sova. /Jenny
2019-10-08: Jenny Björk, del 1.
Idag har jag haft en helt vanlig dag vilket betyder att jag börjar jobba 06.30. Jag börjar morgonen med att släppa ut alla hästar och ta in de hästarna som går på lösdrift så de får äta sin mat. Vi har foderautomater i stallet så de hästarna som bor inne har redan ätit färdigt när vi kommer. Sedan gör vi klart stallet mockar, ge hö, vatten och allt som hör till. Vi äter alltid gemensam frukost när vi gjort klart stallet innan vi börjar köra.

Kalle Sting



Rumpan och huvudet på Princess Cash
Så såhär ser en helt vanlig dag för mig ut och det trivs jag väldigt bra med.
Ha en bra kväll så hörs vi imorgon

2019-10-07: Säg hej till Jenny A Björk, Stall Erik Lindegren, Gävle!
Jag heter Jenny Björk och är 24 år och är uppväxt på Björkbackens stuteri. Det har alltid varit hästar från första stund, jag var jämt med i stallet och gjorde det jag klarade av och fick göra. Jag började köra ponnytrav och så fort jag hade åldern inne tog jag licens och började tävla med storhäst. När jag var 18år började jag jobba heltid med hästarna hemma och för 2 år sedan började jag jobba hos Erik Lindegren, där jag jobbar idag.
Passhästar: Jonatan Trot
Garmin B.J
Orakel Face
Falco di quattro
Ozzy’s Melody
Princess Cash
Edrica
Tintomara Hall
Det bästa med mitt jobb är att få jobba med hästar, att få se dom utvecklas och jobba med sina bästa vänner som hästarna blir.
Det värsta med jobbet är när någon häst gör illa sig, eller flyttar.
Jag har inte så mycket kontakt med hästägarna. En bra hästägare tycker jag ska ha förståelse för hästens bästa och lita på teamet bakom hästen.
Vad jag ser för framtid för mig själv inom travsporten: Jag vill fortsätta att köra och rida så mycket lopp jag har möjlighet till och i framtiden bli tränare.
2019-10-06: Sara på Västerbo Stuteri, del 7: efter allt…
26-28/9 Hej! Då var denna auktion över och jag ska försöka sammanfatta våra tre dagar inne på auktionsplatsen. På mornarna har vi lastat hästarna vid 8.30 alla dagar för att sedan rulla in till Upplands Väsby. Jag tog egen bil in och hämtade upp både Carin och Nicole på vägen. De andra tjejerna åkte med i lastbilen och lilla hästbussen. När vi kommer in så är det alltid mycket arbete i början för att få alla hästarna avlastade och in i sina boxar. Sen ska boxskyltar, katalogsidor och tavlor upp, vatten ska fyllas och sen lägger vi in hö. Vi byter även grimmor så att alla har lädergrimmor på sig. Jag och Carin hjälptes åt att rodda med allt annat runomkring. Tält som skulle sättas upp, skärmar som skulle kopplas in och allt annat som skulle sättas på plats. Vi var flera som hjälptes åt och det är skönt att vi arbetar så bra tillsammans.
Våran kundbox där man kunde fika lite och kolla filmerna på hästarna.
Vårat tält utanför där man kunde sitta och fika, prata och även där se filmerna på våra hästar.
Susy hade gjort fantastiska blomsterarrangemang.
Utanför vårat stall stod hästen Hampus och drog till sig mycket uppmärksamhet.
Under dagarna visas hästarna hela tiden så fort någon vill se. Och vi hjälps åt att borsta iordning hästarna så att de ser fina ut under hela dagen. Under torsdagen hade vi med oss 11 hästar, fredagen 15 och lördagen 11. Så det var full fart alla dagar.
Inne i stallgången. Tjejerna står och väntar på att hästarna ska tas ut och visas.

Mickis väntar på sin tur att få gå in i ringen och visa.



Snällaste killen Västerbo Rockad






Nicole passar på att torka av huvudet på en sovande Västerbo Razzia

2019-09-26: Sara på Västerbo Stuteri, del 7: dan före dan…
25/9 Dan före dan Nu är det mycket stress här och vi springer runt som yra höns till och från. Alla hjälps åt så det är skönt. Idag har som sagt hovslagare varit här och slagit på framskor på alla våra 1 åringar. Det tog en stund, men humöret var på topp hos dom fantastiska hovslagarna.
På förmiddagen hade vi ett gäng gymnasieelever på gården för en visning utav västerbo stuteri och våran verksamhet.
Vi tog en lång tur runt gården och tittade på alltifrån föl till våra körhästar och avelshingstar.
Nyfikna ettårshingstar
Fölston med föl
På eftermiddagen packade vi i det sista i dom små lastbilarna vi har.
Tjejerna duschade hästarna som skulle duschas och fixade med allt annat som var kvar att göra. Det blev även en snabb fika innan dom andra for hem.
Lastbilar redo för avfärd.
Vi packade ur alla sakerna snabbt och sen gick vi och käkade. Vi som åkte in var jag, Jimmy, Micke, Carin, Håkan och Ebba. Så skönt med många på plats.
Klockan hann bli 22.30 innan vi var hemma så det var bara att kvällsfodra och gå och lägga sig. /Sara
2019-09-26: Sara på Västerbo Stuteri, del 6: det närmar sig…
Tisdag 24/9 Hej! Samma visa här idag igen. Full fart. I förmiddags åkte jag och Micke in till Sala för att handla dom sista sakerna som vi behövde. Snabba var vi också, en timme tog det och då var vi ändå på tre olika ställen. Sen när vi kom tillbaka blev det full fart med att skiva ut katalogsidor och plasta in dom. Det tog sin lilla tid men vi var klara lagom till lunchen. Medans vi fixade på kontoret så frisserade Wilma och Clara några till hästar.
Här klipper dom Urgent Ragazzo som har nummer 379 på auktionen.
Eftermiddagen bestod av lite blandade uppgifter. Ta in och borsta hästarna fodra, sopa överallt samt tvätta av lite stolar som ska med in. Sofia fixade med våra avelshingstar och Mickis med körhästarna, medan Wilma och Clara började med 1 åringarna. Imorgon kommer vi nog känna av att vi lever för då kommer hovslagare hit och ska verka hovar och slå på framskor på alla auktionshästar, plus att dom hästar som ska in på auktionen på torsdag ska få bada. Det kommer vara några tjejer kvar på gården torsdag, fredag och lördag för att fixa med duschning av hästarna som får bada dagen innan dom ska in till auktionen. Våran stjärna Sofia kommer vara kvar hemma på gården under auktionsdagarna och se till att de andra hästarna mår bra. Imorgon ska även de sista sakerna packas in i den andra bussen och köras in. Det är så mycket enklare att åka in dagen innan och förbereda så mycket som det går. Så vi slipper fixa allt när vi kommer med hästarna på torsdag morgon. Jag hoppas vi ses under auktionsdagarna. Kom gärna förbi Stall F och kika på våra fina 1 åringar / Sara
2019-09-24: Sara på Västerbo Stuteri, del 5.
Måndag 23/9 Hej! Full ös medvetslös. Vi jobbar järnet här ute nu och det blir långa dagar. Morgonen började som vanligt med att fodra, släppa ut och mocka alla boxar. Lite kyligt imorse med lite frost. Efter frukost gick Wilma runt och la in hösilage i boxarna.
Sen var det dags att sopa gången och börja frissera hästarna i öron, nacke och hovar. Vi hann inte med alla idag så vi har några kvar till imorgon och onsdag. Matilda fortsatte att hjälpa mig med den resterande packningen. Letade fram hinkar och hängare till dom. Tvättade handdukar och sorterade grimmor utefter vilken dag hästarna går ut på auktionen. Allt för att det ska gå så smidigt som möjligt. Känns som att vi har packat i en evighet nu, men det är många hästar som ska med in och man behöver väldigt mycket saker med sig. Mickis och Micke har även varit ute och kört några hästar idag också i solskenet. Och Sofia har varit ute och kollat till beten och hjälpt Susy lite. I helgen åkte jag in till jobbet och fixade boxskyltar till alla 1 åringar. Plastat och klart. Det tog sin lilla tid men det var de värt. Har även gjort skyltar som ska sitta i stallet på auktionen där det står vilka hästar som vi visar varje dag.
Efter lunch idag så kom Carin och hjälpte mig att packa in grejer i vår ena hästbuss. Så där är det fullt nu. Kommer fylla den andra bussen på onsdag. Men det är väldigt skönt att få undan lite saker som står i vägen. Sen har vi även kollat av så att alla som jobbar åt oss på auktionen får kläder som dom kan ha där inne. Och det tog en stund att leta fram storlekar till alla, men nu är det också färdigt. På eftermiddagarna försöker vi träna på att ställa upp hästarna korrekt så att dom är vana vid det och även vana vid att ha kedja på sig så att dom inte blir rädda för de. Allt för att det ska vara så säkert som möjligt inne på auktionsplatsen. Har inte hunnit tagit så mycket bilder idag men så blir det när man har händerna fulla. Ha det gott / Sara
2019-09-20: Sara på Västerbo Stuteri, del 4.
Torsdag och fredag.
Hej! En vecka kvar nu till auktionen och det känns i luften. Alla är lite mer på tårna och vi hjälps åt med allt. Dagarna har jag till största delen fixat med packningen som ska med. Gått igenom packningslistor och rensat i våra lådor som ska med. Jag fick i uppdrag att spraymåla några krukor som skulle få bli orangea. Men jag undrar om inte jag blev mest orange. Jag stod nämligen i motvind, men det blev riktigt bra. Jag och Mickis har hjälpts åt med att skura våra mattor för hand. Dom brukar vi ha liggandes i gången i stallet där vi har hästarna på auktionen. Efter nästan två timmar så var dom väldigt fina igen och vi var blöta och smutsiga, så nu får dom hänga och försöka torka till nästa vecka.
Matilda höll oss sällskap medans hon gjorde rent grimmor och smörjde dom ordentligt.
Eftermiddagarna har mest bestått av att ta in hästar och borsta allihopa.
Sofia och Clara har även varit ute på betet och tagit in två andra 1 års ston som inte ska ut på auktionen. Och Mickis har även varit ute och kört Hastig Västerbo och Heloise Renka. Nu är det snart helg och nästa vecka är det äntligen auktionsvecka. Ska bli kul att se så många fina 1 åringar och träffa massa människor. Ha det gott /Sara
2019-09-20: Sara på Västerbo Stuteri, del 3.
Onsdag 18/9
Hej! Full fart här på Västerbo idag. Vi har nämligen haft filmning av dom sista hästarna till auktionen idag. Dagen började som vanligt med mockning och utsläpp av hästar. Sen var det fix av dom hästar som skulle filmas.
Inför filmning så får dom alltid duscha dagen innan och sprayas med pälsglans så det blir lättare att reda ut manar och svansar när dom torkat. Samma dag som dom ska filmas så blir dom borstade, ser till att smuts runt mulen försvinner och får en fläta i pannluggen, dessutom får dom ha på sig sina egna lädergrimmor. Idag var vi väldigt många som hjälptes åt, tror vi var runt 8 stycken. Det krävs att man står bredvid och skramlar eller viftar med något. Vissa behöver mera och andra mindre, så man får känna av läget lite. Det ser nog lite roligt ut om man kommer utifrån och ser oss springa runt i hagen och tjoa, springa, hoppa och skutta.
Vi har Pelle Nordwall som filmar åt oss och vi filmar som i tre steg. Först tar vi en gångbild, sen filmar vi i våran löpargång så att man ser hur hästen springer framifrån och bakifrån och sen slutar vi med att filma hästen från sidan. När Pelle ska filma hästen från sidan gäller det för oss som hjälper till att hästen springer längs med staketet och inte väjer in mot kameran. Allt för att få en så bra film som möjligt med bästa vinkel.
Här filmar Pelle gångfilmen med Västerbo Razzia som leds utav Clara.
Här har vi precis filmat klart Västerbo Razzia från sidan och hon ska fångas in.
När filmningen är klar är det dags för våran fotograf Ylva Welén att ta uppställningsbild och huvudbild. Hon tar även bilder under tiden Pelle filmar, och hon får till riktigt läckra bilder.
Så här kan det se ut när vi försöker få till en bild. Ylva vid kameran, Matilda håller i hästen och jag står med en gnäggande käpphäst så att öronen är där dom ska. Hästen är klar för dagen och får nu gå in igen.
2019-09-20: Sara på Västerbo Stuteri, del 2.
Tisdag 17/9
Hej! Dagen har gått i ett här på gården. Det är mycket som ska fixas varje dag och nu när vi dessutom har så många 1 åringar inne på box på nätterna så tar det extra lång tid med mockningen på förmiddagen. Några 1 åringar fick komma in redan innan lunch idag för att duscha. Imorgon kommer nämligen filmteamet på besök och ska filma till dom sista auktionsfilmerna och då måste hästarna glänsa extra mycket så man ser vilka stjärnor dom är. Det blev även frissering av öron och nacke på dom som det hade börjat växa ut på.
Dusch av Västerbo Razzia som har nr 72 på kriterieauktionen.
Jag har fortsatt med all packning av saker, men väntar på lite saker som är beställda som borde dyka upp vilken dag som helst. Anledningen till att vi packar redan en vecka innan är för att vi vet hur stressigt det blir dagarna precis innan auktionen och då är risken att man glömmer viktiga saker och det vill man ju inte. Så här kan det se ut när vi samlas inför lunchen.
Idag serverades det hamburgare till allas stora glädje
Eftermiddagen har mest bestått utav pyssel med hästarna. Leta fram inne täcken och borstat alla ordentligt. Det är så otroligt kul att se vad dom är för små individer när man pysslar med dom. Vissa har mer humör än andra. Men jag måste säga att årets kull av 1 åringar är väldigt sociala och trevliga.
2019-09-19: Sara på Västerbo Stuteri,del 1.
Måndag 16/9
Hej! Dagen på Västerbo började straxt innan 7 med fordring. Den som är först på plats är den som börjar fodra. Efter det så släpper vi ut alla hästar och börjar med mockningen. Klockan 9 var det dags för den gemensamma frukosten som vi har varje morgon. Då dukas det fram en stor god frukost. (Bästa på hela dagen enligt dom flesta här) Resten av förmiddagen blev det annat pyssel. Lite körning av hästar, kolla ston om dom är fortsatt dräktiga och även kolla till våra beten där det går hästar ute fortfarande. Innan lunch fick jag i uppdrag utav Micke (Demmers) och kolla så att alla auktionshästar har varsin lädergrimma iordning. Och de är en hel del grimmor, ca 40 stycken. Men där var allt i sin ordning. Sen kunde jag börja små packa väskor och lådor inför själva auktionen fick även lite hjälp utav Sofia och Mickis. Varje sak jag lägger ned i väskor och lådor skriver jag även upp på en lapp så jag vet vad som är packat. Sen får man bara hålla tummarna för att ingen går och tar något därifrån. Men jag går igenom allt ytterligare en gång till dagen innan auktionen. Det är mycket som ska med. Alltifrån extra grimmor och grimskaft till glitter, rosetter, borstar, pälsglans, allt du kan tänka dig som behövs. Och eftersom vi har så pass många hästar med oss så kommer det även vara många skötare som behöver varsina lådor med borstar och dyl.
Klockan 13 varje dag har vi även gemensam lunch som blir serverad. Alltid god mat. Man går aldrig hungrig när man jobbar här. Idag blev det kotletter med kantarellsås. På eftermiddagen är det pyssel som gäller. Alla hästar som står på box ska in från hagen. Vissa får duscha medans dom andra blir borstade. Idag duschade Micke några 1 års hingstar. Själva duschandet är det väldigt blandat hur hästarna reagerar. Vissa är supersnälla och står lugnt och stilla medans andra kan vara lite steppiga och inte alls vill vara med på noterna. Men tar man det bara lugnt så går det oftast bra. Vi brukar försöka duscha så många som möjligt varje dag så att dom vänjer sig. Och dom får även ha täcke på sig efteråt så att dom är vana vid det också. Vi tränar även på att lyfta och kolla hovarna på alla varje dag för att dom ska vara vana vid att man tar dom på benen.
2019-09-19: Säg hej till Sara på Västerbo stuteri!
Hej! Dom kommande två veckorna kommer ni få följa med bakom kulisserna på Västerbo stuteri fram till kriterieauktionen. Jag som skriver heter Sara och är en av dom anställda hästskötare som jobbar på gården. Liten kort presentation om mig. Jag heter som sagt Sara. Har jobbat på Västerbo sen våren 2018 och trivs kanonbra här. Härliga kollegor, hästägare och hästar. Mitt häst intresse började när jag var runt 10 år gammal. Red på ridskola och hade lite medryttarhästar. Jag kom in i travbranschen när jag gjorde min praktik hos Per Lennartsson 2003 som sedan resulterade i ett extra jobb och efter det var jag fast i travets värld. Det bästa med mitt jobb är såklart hästarna. Den bästa tiden är vår och försommaren när det föds nya srjärnor och att sedan få ha möjligheten att se dom växa upp.
Sara med Västerbo Prosecco- vilken såldes på Elitauktionen 2018.
2019-09-10: Pia Jakobsson, del 2.
Jaha då kör vi igen. Som ni vet så är jag ju lite i halvers form då jag fick axeln ur led så nu ska jag göra det bästa för att ni ska få inblick i en dag hos Olofsson. Alla våra hästar går ute dygnet runt vilket gör att vi aldrig behöver börja med att släppa ut hästarna utan Vi börjar 07 men arbestsmyran Jenny är alltid på plats och fixar fodringen tidigare. Hur än tidigt jag försöker komma är jengfors alltid på plats våran lilla arbetsmyra och en fantastisk vän till mig, till Jenny kan jag gråta, skratta och fråga när jag vill ha råd. Alla skulle ha en Jenny.
När hästarna har ätit så tar vi in och åker ut och kör och sen är vi oftast så hungriga så då blir det frukost men ibland håller vi ut och kör 2 turer innan. En vanlig dag kör vi väl ca 6-7turer. Oftast har vi nån sandbacke , nån som ska gå intervaller och nån tryckvagn. Vi kör ofta banjobb ca 2 ggr/veckan med dom som behöver. Men då är vi på banan hos Hannas mamma och pappa, Ca 5 km från oss har dom sin anläggning där vi har tillgång till deras bana/rakbana.
Vi har jätte fina kör och ridvägar. Vi kör i lag med dom hästar som behöver. Annars väljer vi mycket själv om vi vill köra själv eller med nån annan. Hästarna får träning efter varje hästs behov. Hanna är väldigt duktig att se till varje individ. En häst som är halvt tokig när den kommer i träning, slutar ofta med att den knappt behöver hälften av utrustningen den hade och blir lugn som en filbunke. Kanske det norrländska lugnet som smittar av sig.
Vi har hovslagaren micke 1gång i veckan. Vi har även Marina som kör djupvågsbehandling ca 1 gång i veckan på dom som behöver.
Det är skönt att vi är olika sorters hästskötare som tycker om olika typer av hästar, annars hade vi haft problem för vi är alla ganska tjuriga av oss, på ett bra sätt. Just i dag var det trav på hemma plan på kvällen. Men ofta så är det långa resor. Från boden till Umeå tar det 3,5 tim enkel väg så det blir många timmar resande och särskilt när vintern kommer.
I kväll var det breddlopp och jag fick stå på sidan, vilket alltid är tråkigt men jag kommer igen. Måste bara tillägga att oftast när det är breddlopp är det på helgen och första start kl 11 och ofta i Umeå. Ni kan ju räkna ut hur tidigt det blir för oss att åka iväg då. Gäsp. Men just i kväll var det ju på hemmaplan, skönt. I kväll var det 4 hästar till start och en till kval av våra hästar. Jag hade en passhäst ut i kväll: Selah som Jenny red till en fin 3e plats i monten. Sen fortsatte det med fina placeringar med samtliga Och kval hästen klarade kvalet på bra sätt. Redan på lördag är det nya tag med trav i Skellefteå.
2019-09-06: Pia Jakobsson, del 1.
Vem är jag då jå ni vet ju min ålder och mitt jobb.

Men att jag Överkonsumerar redbull och äter potatis direkt ur kastrullen är nog hur mina vänner känner mig.
Men ni kanske vet att det var jag som var den där knasiga norrländskan som körde bil till Halmstad för att köra ett lopp och sen hem igen, haha ja vad säger man kärt barn har många namn. Eller?!
När jag inte är på jobbet så försöker jag hinna med lite friluftsliv. Fiske, kolla på gamla saker m. m. Har två hundar en rottweiler och en blandning av mastiff/ridgeback. Ni förstår jag är nämligen väldigt mörkrädd eller iaf rädd för ljud så mina fyrbeningar lugnar oftast ner mig.
Jag har ju en fantastisk son som är 10 år. Han bor mestadels hos sin pappa men tids nog ska han börja vara mer hos mig igen. Ni kommer förstå det mera efter ni läst färdigt. Men vi bor nära varandra. Han är grym, kör cross och fyrhjuling värre än ett proffs. Sitter nog i generna.
Jag har jobbat med hästar hela mitt liv. Det hela började hos en amatör och sen jobbade jag några år hos Petter Lundberg. Där lärde jag mig väldigt mycket, Sen har jag hunnit med att jobba på stall wf och det var även där jag fick chansen att börja köra mycket lopp. Evigt tacksam till Roland och madde.
Hanna då, jå hon är min kompis och arbetsgivaren. En väldigt snäll person som har dille på att städa fikarummet jämnt och ständigt. Och vars dörr hem alltid står öppen. Sist efter en tävling gjorde hon limpmackor med ost åt mig innan jag skulle låna en säng. Iochmed att jag är den som har längst till jobbet då jag bor i luleå så brukar jag sova där ibland. Lyx!
När jag började på heltid hos Hanna så visste hon att jag hade haft det väldigt jobbigt med mitt liv ett tag men hon visste nog att om jag började jobba på heltid med hästar igen så ordnar resten upp sig. Och jag kan inte annat än tacka Hanna för att jag är där jag är i dag.
Jag har nämligen haft det lite tungt i livet sista 2 åren pga mina egna dåliga val. Och över det har jag även psykisk ohälsa, bipolär med adhd, det gör ofta att jag gör saker utan att tänka igenom.
För dom som inte vet vad det är så kan jag beskriva mitt liv som en berg och dalbana. Jag går från glad till ledsen på 5 sekunder och ibland 27ggr/dag. Har svårt att sitta still och hatar om nån rör något av mina saker. Men i dag har jag lärt mig hur jag ska hantera mina ångest attacker, eller stunderna när jag tycker att jag är sämst,
Jag berättar alltid på morgonen i jobbgruppen i chatten att jag har en dålig dag just den dagen och alla vet hur dom ska hantera det.
Men hästarna, om ni bara visste hur mycket glädje dom ger mig, Och dom dömer mig aldrig. Jag får alltid gå hem med ett glatt hjärta. Och ofta vill man ju knappt ens hem. Mina små hjärtegryn alla är dom så olika men ger mig så mycket på olika vis. Den där mjuka mulen, den andra med dom där låånga öronen. Eller den som frustar innan men ens hunnit ut ur stallet. Alla ger dom mig kärlek på sitt lilla vis.
Djur i alla former är fantastiska för människor och för oss som mår lite så där halvers är dom som levande medicin.
Och mina kollegor, ni rockar.
Blev kanske ett konstigt inlägg men jag ville bara att ni får en liten inblick i just mitt liv.
2019-09-03: Säg hej till Pia Jakobsson, Stall Hanna Olofsson, Boden!
Hejsan svejsan. Pia Jakobsson heter jag 33 år mamma till världens bästa Filip 10 år. Bor i Luleå och jobbar i Boden hos Hanna Olofsson. Här har jag jobbat heltid i ca 1,5 år. Innan dess har jag jobbat extra och helger. Men om vi börjar från början så är jag född in i travet. Började med ponnytrav i tidig ålder och sedan blev det licens för stor häst. min närmsta granne var Lars i Eriksson (Pålex k. Truls k. Rolex k. Mfl.) vi har alltid haft travhästar hemma. Hos Hanna är vi en liten tajt grupp, jag kallar dom min andra familj.
Jag har för dagen 11 passhästar
Selah
Due Passi
Bag in Box
Andarnas Patron
Gazoline
Made by Vitsand
Year Hall
Shawn Leejs
Gloria Leejs
Priscilla l. N.
Timetobefamous
Det bästa med mitt jobb är att se sina passhästar komma till start och känna att man lyckas. Att få sitta bakom en häst rumpa och andas in friskluft.
Det värsta med mitt jobb är kylan på vintern när inga kläder hjälper och mätaren visar – 27. Och när man tvingas säga hej då till sina passhästar.
Jag och “mina” hästägare har god kontakt och jag försöker uppdatera och skicka bilder så ofta som möjligt så dom ska känna sig delaktiga. Det är bra med sociala medier.
En bra hästägare är en som är intresserad av sin häst och som alltid förstår att det är levande djur och att det kan faktiskt hända saker vi inte kan rå för.
Jag ser mig själv inom travsporten att jag kommer ännu längre än i dag i mitt lärande och att varje dag är en ny chans nya möjligheter. Man lär sig något nytt varje dag. Utan Hanna hade jag aldrig haft möjligheten att utvecklas såpass mycket som kusk att lilla jag faktisk lyckats med att vinna V75.
Inom ett par dagar kommer Pias första blogg!
2019-08-22: Jessica Hultman, del 3.
Tredje och sista bloggen! Igår var vi nere på Jägersro med Felicity som skulle ut i ett uttagningslopp till Derbystoet och Moneykeeper som var ute i ett försök till Derbyt.
Sven följde givetvis med och kollade så allt gick till enligt plan.
Jag skulle nog vilja påstå att den tävlingsdagen är den absolut bästa på hela året. Man kan nästan ta på stämningen , hästarna får bara en chans i livet att försöka kvala in till det loppet (som jag tycker) är det största för fyraåriga hästar , all utrusning blänker och alla hästar är toppfina en sån här dag. Man har gjort allt och lite till för att ha sin häst iordning. Oavsett om man har turen att ha en starthäst en sån dag eller inte så missar man inte att se dessa kval.
Alla grejer hängs upp snyggt och prydligt
Shaggy klar för värmning
Först ut hade vi vår drottning Felicity ut. Hon gjorde ett helt enastående lopp och var ett knappt huvud att vinna sitt försök och slutade trea (två första gick vidare) , missade finalplatsen med en nos…….. Kan erkänna att det fälldes en tår när jag joggade av henne… Hon har haft sån otur i över ett år och man vill så otroligt mycket att hon ska få sätta nosen först. Ikväll var det så nära… Blev så ledsen , för hennes skull. Hon hade förtjänat en plats i den finalen. Men som vi alltid säger – vi bryter ihop och kommer igen.. Sedan hade vi Moneykeeper som även han gjorde ett bra lopp och även han blir trea och missar finalplatsen i sista stegen….. Tänk om vi haft lite marginaler på vår sida – då hade vi , med bara 4st 4åringar på träningslistan , haft 2st i final. Jag försöker lägga besvikelsen bakom mig och tänka på hur fina våra hästar är och att de gjorde topprestationer. Så när vi åkte hem från Jägers var jag riktigt , riktigt stolt. Stolt över hästar , personal och över hur André lyckas ta fram hästar som hugger i årgångslopp år efter år…..
Money och Shaggy är boxgrannar och lite av ett kärlekspar så de var nöjda över att resa ihop.
När vi rullade in på gården var klockan ca 01.30. Då lastade vi av våra duktiga hästar , gav dem mat och nattade dom. Sedan skulle alla grejer ut , selen skulle hängas upp och släpet skulle mockas. Innan man var i säng var klockan strax efter 02.
Underkatta aldrig en hästskötares förmåga att packa in grejer i ett litet utrymme.
Så när klockan ringde imorse var man inte direkt jättepigg. Men, när man väl kommer ut i stallet så får man en otrolig energi. En energi som bara hästar kan ge. Att jobba som hästskötare , det är inget jobb. Det är ditt liv. Du lever med dina hästar i stort sätt varje dag och du gör precis allt och lite till för att dom ska må bra och leverera på topp. Den kärleken och hängivenheten man ger sina hästar är obeskrivlig. Alla timmar man lägger ute i regn,snöslask och orimligt många minusgrader som man är ute och tränar sina hästar. Alla sena nätter och tidiga mornar. Det är värt varje minut när man får se sin passhäst skära mållinjen som en vinnare, oavsett om det är ett P21-lopp eller ett större lopp.
Det finns ett ordspråk som jag tycker stämmer rätt bra. ”Det är något med utsidan av en häst som gör något med insidan på en människa.”
När man får se att allt jobb man lagt ner faktiskt har gett resultat. Den känslan går aldrig att förklara i ord. För att avsluta den här bloggen Så tycker jag att vi alla hästskötare ska vara stolta och ge oss själva en rejäl klapp på axeln. För vi är fantastiska och gör ett förbannat bra jobb. Vi är en av de viktigaste pusselbitarna för att allt ska fungera i travet, Om inte den allra viktigaste kan jag tycka. Hoppas ni tycker det varit värt att läsa mina rader! Nu lämnar jag över till en annan skötare. Tack för mig och Må gott så vi kanske syns på någon bana framöver! /Jessica
2019-08-21: Jessica Hultman, del 2.
Ny dag och idag är det fortkörning på schemat! Våra hästar går fort två dagar i veckan och på onsdagar är det lite lugnare och då joggas tvååringarna. Unghästarna går fort måndag och torsdag , de äldre tisdag och fredag. Med undantag om de har starter inplanerade . Då styr det vilka dagar de tränar. Eftersom det även idag var lunchtrav (igen!) så fick vi köra igång i tid så André & Martina skulle komma iväg i tid till Åbys tävlingar. Idag hade vi Gambling Face som startade. Just när det är lunchtrav ställer det till det för oss som jobbar. Den här veckan vet jag inte hur de som ansvarar för tävlingsdagarna tänkte riktigt då det var lunchtrav på Vaggeryd och Åby dagarna efter varandra… Vi blev två man kort bägge dagarna vilket innebär väldigt mycket mer arbete för oss som är kvar hemma och skaffa extrapersonal är både svårt och kostsamt. Så en liten känga till er som sköter planeringen med tävlingsdagar – det måste gå att lägga tävlingsschemat betydligt mer utspritt över landet!
Klockan 6.50 startade André traktorn och stack ut för att preparera banorna inför första turen. Jag stack ut och tömkörde två av våra fem ettåringar innan vi skulle köra då vi skulle vara två man kort idag och då gäller det att vara effektiv på alla plan. Båda två skötte sig exemplariskt så allt rullade på och 7.30 åkte vi ut med första turen.
Ingela K. var först ut i morse 6.40 och tömkördes
Martina gjorde sedan iordning sin starthäst och vi andra selade till nästa tur. Mellan turerna sladdade jag över banorna så de var fina till varje ny tur.
Vår hund Sven följer alltid med och kollar så banorna sladdas ordentligt.
Johanna och Emma duschade de hästar som gått och selade på till nästa tur , idag hade vi 4 turer som skulle köras.
Fortkörning i strålande sol med Earl Grey.
När André måste åka iväg på trav eller annat är jag assisterande banmästare, vilket jag tycker är ganska roligt. Inte för att jag är speciellt bra men man gör så gott man kan iaf. Under tiden jag satt i traktorn passade jag på att ringa och beställa kraftfoder eftersom jag har ansvaret för inköp av kraftfoder , strö och hö. Efter andra turen kom veterinären och då fick Emma vara inne och assistera henne medan jag och Johanna fortsatte köra fort. Hann med en tredje tömkörning också. Sen äntligen var det dags för lunch , alla hästar får lunch och sedan är det lugnt i stallet i 45min-1 timme. Sånt tycker jag är väldigt viktigt , att hästarna får äta i lugn och ro. Det vill man ju själv ha när man äter tänker jag. Efter lunch var det ganska mycket att göra. Två att tömköra , höa hagar till de som är sover ute , köra Shaggy, frisera och fixa henne inför hennes start i uttagningslopp till Derbystoet, fodra och sedan packa inför Jägersro imorgon.
Shaggy är ganska bortskämd och det tar sin lilla tid innan vi faktiskt kommer igång och joggar…
Martina och André kom hem runt 16 och då gjorde Martina iordning sina hästar som gått fort idag och såklart pysslade hon med sin Moneykeeper som ska ut i derbykval imorgon.
Martina klipper Moneykeeper och Shaggy står bakom nyfriserad och snygg inför turen till Jägers
Mycket grejer att tvätta efter varje dags körning blir det…
När vi var färdiga med våra hästar fodrade vi och klockan hann bli mycket… Så idag blev en ganska sen dag också men solen sken och hästarna har varit pigga och glada.
Packat och klart inför Derbystokval!
Då går man in för dagen med ett leende själv. När man väl kommer in möts man av André som står och fixar middagen, pluspoäng till honom idag! Så nu ska jag njuta av färsbiffar och kokt potatis. Ha de gött så hörs vi imorn!
Middagen i full gång när man kommer in, ibland har man tur!
2019-08-20: Jessica Hultman, del 1.

Idag hade vi lunchtrav på Vaggeryd med två stycken, i samma lopp dessutom.
Jag hade sån fantastisk tur att en kompis till mig som slutat med travhästar för längesen och nu har ett ”vanligt” jobb, hörde av sig och var sugen att följa med på trav en ledig dag. Perfekt tänkte jag som hade haft lite smått panik över hur denna dag skulle gå ihop sig.
Hästarna som startade var Cocktail Abb och min egna häst Montana Crown.

Montana Crown
Bilen rullade 9.30 mot ”Vaggis” och innan det var det lite vanlig stalltjänst och André hann med att fixa banorna och vara med i en fortkörningstur medan jag förberedde för avfärd.

Louise hund Sally vaktar hästarna som äter lite lunch
Vi kom fram i god tid då André körde i ett av de tidiga loppen , våra hästar gick i sista.
Det började bra då han vann med en ”lånestyrning” och kom tillbaka glatt med en bukett blommor.
Sedan var det full rulle , värmningar , skor skulle tas av på bägge två runt om, vagnar skulle skruvas ihop och hästarna skulle förberedas för start.

André hjälper till att ta av skor på Cocktail Abb
Loppet gick och Cocktail hade en dålig dag och slutade oplacerad medan Montana kom 4:a på bra vis.
Honom äger vi ju som sagt själva numer.
Hans förra ägare gick tragiskt bort i cancer för ett år sedan.
Per-Åke som han hette, har jag skött hästar åt i alla år jag jobbat som hästskötare och vi kände varandra väldigt väl.
Montana Crown var hans sista uppfödning och den sista hästen han ägde.
En häst som tagit sig in djupt i mitt hjärta.
Han har haft så många problem både med sina ben och kanske framförallt med sitt psyke.
Innan Per-Åke gick bort ville han att vi skulle ta över honom så han visste att han skulle få det bra.
Så nu är han vår och här kommer han stanna, jag lovade Per-Åke att ta hand om honom och det löftet kommer jag aldrig svika.
Så varje gång den hästen startar klappar såklart hjärtat extra mycket och man skickar alltid en tanke till någon som jag vet har koll där uppe bland molnen.

Louise fick blommorna och var överlycklig
Efter allt tvättats , hästarna duschats och grejerna packats ihop rullade bilen hem igen.
Även ett stopp på McDonalds hanns med innan vi var hemma.
Vi var väl hemma runt 17.30 och då väntade mer jobb…
Jag utbildade mig till Hästmassör för nått år sedan och masserar många av våra starthästar.
Så nu väntade två stycken som skulle masseras , Felicity hade gått sitt sista jobb innan sitt kval till Stoderbyt på onsdag så hon skulle borstas och fixas och så 4 skor att slå på Montana och packa upp hans sele och grejer.

Shaggy ompysslad och redo för kvällen

Uppackning av grejer
Men nu slog jag mig precis ner i soffan för att inse att jag måste pallra mig till duschen innan dagen är slut.
Imorgon väntar full fortkörning så det blir en tidig kväll ikväll.
Såhär kan en dag se ut, som tur är finns det dagar som är lugnare än just denna.
MEN, jag älskar det.
Ha en fin kväll så hörs vi imorgon
2019-08-19: Hej, Jessica Hultman, Stall André Eklundh, Åby!
Namn: Jessica Hultman
Ålder: 29 år
Jobbar hos: min sambo André Eklundh
Har jobbat som hästskötare i ca 11 år med en liten paus på några månader förra året då jag jobbade på Horsetack Hästsport och även Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Gick gymnasiet på Travskolan Wången , började direkt efter studenten hos Thomas Uhrberg och stannade där ca 3.5 år. Sedan har jag även jobbat hos Roger Malmqvist. Utbildade mig till Hästmassör för några år sedan och nu försöker jag kombinera jobbet som hästskötare med att massera.
Passhästar : Felicity Shagwell, Muscle Crown och Montana Crown. Kommer nu i höst även ansvara för alla ettåringar.
Vad är det bästa med ditt jobb? Att få följa ens hästar kanske från de att de körs in till att se dom vinna lopp. Att få spenderar varje dag med sina bästa vänner och samtidigt kunna kalla det för sitt jobb.
Och det värsta? När de skadar sig och är sjuka. Sen är det såklart när man måste skiljas från dom…. Man kommer aldrig lära sig att en dag är det över. Man lever sig så otroligt mycket in i allt som har med ens passhästar att göra så man tänker inte på att vi bara har dom till låns. Jag tror faktiskt inte att de som inte jobbar med hästarna så som vi hästskötare gör – kan förstå hur ledsna vi blir, hur ont det gör…..
Hur mycket kontakt med dina passhästars ägare har du? Väldigt mycket. Jag har iofs kontakt med nästan alla våra hästägare då jag känt dom flesta i alla år André varit tränare. Så jag brukar skicka något eller ringa och prata med ganska många av dom regelbundet. En bild och några meningar kan göra en hästägare väldigt glad och det tar väldigt lite tid för oss att skicka.
Hur ska en bra hästägare vara utifrån ditt perspektiv ? Oj…. Man har ju varit med om del genom åren och upplevt många olika typer.. Jag tycker en bra hästägare är förstående , engagerad och har förtroende för sitt team.
Vad ser du för framtid för dig själv inom travsporten? Jag har egentligen inga mål för framtiden utan jag trivs bra med livet som det är nu. Det är väl isåfall att jag vill att stallet ska slå sina siffror varje år och att folk ska få upp ögonen för hur duktig både tränare och kusk André är.
Imorgon publiceras Jessicas första blogg!
2019-08-19: Jenny Persson, del 3.
Söndag är inte vilodagen här men erbjöd i alla fall lite sovmorgon. Tage hörde att det regnade ute och intog sovposen.













Negroni Pellini

I morgon blir det stalltjänst och ska packa inför Solänget på kvällen då Highen och Amazing startar. Båda går med stänkhuva och det utlovas rikligt med regn så vi får se hur det går . Highen behöver väl troligen loppet för full form men kan vara med där framme ändå felfri. Amazing är återuppstånden efter att i princip ha varit utdömd och har gått bra i alla starter och rekordsänkt hela tiden. Hon kan vinna om hon får rätt fäste och inte brunst ställer till det.
Håll gärna en tumme, det behövs. Med det vill jag tacka för mig och lämna över till nästa hängivna hästskötare.

2019-08-17: Jenny Persson, del 2.




Idag studentbehandlade jag 5 externa hästar på förmiddagen. Jag går sista terminen på Skandinavisk Hästterapiutbildning där jag lär mig osteopati och akupunktur. Mycket att lära sig men otroligt intressant! Jag skulle säga att vi redan nu reducerat ledbehandlingar med ca 80 % det senaste året. Funkar hästens rörelser och stötdämpning muskulärt är mycket vunnet.
Vi har haft några riktiga skitår efter stallmiljöproblem som gjorde både oss och hästarna sjuka och har i princip bara fått vänta på att unghästarna ska växa upp. Det svåraste när psyket är lika tärt som ekonomin är att hålla huvudet kallt och inse att något är fel trots att man provtagit foder, strö, vatten – allt! Hästar har inte virus i 1,5 år och har de det så är det något annat som sätter ned immunförsvaret. Folk som kunnat träna häst blir inte helt odugliga över en månad. Alla som varit där vet vilket helvete det är.
Men nu ser vi framåt
och idag skulle den egna uppfödningen 3-årige Highly Lovely gå ett snabbjobb inför start på måndag (en lunch-hamburgare i bilen på väg!).




Highen



Gräns Prinsessan



Det blev två segrar för Krister i Skellefteå



2019-08-15: Jenny Persson, del 1.

Jag återhämtar mig fortfarande efter en binjureutmattning för några år sedan och det gör att jag är extremt trögstartad på morgonen då mitt kortisol (kroppens energiförråd) är jättelågt. Kan man vara hästskötare då undrar ni? Jo, om man har en snäll chef som är arbetsnarkoman. Det är ett påfrestande tillstånd när man varit van att vara i stallet före kl 06, väcka barn 07.00 och vara på det vanliga kontorsjobbet 8.00…
MEN, nu är det bara att gilla läget och lyssna på kroppen. Jag har (naturligtvis!
) provat att köra över den och sen ville benen plötsligt inte röra sig ur sängen alls. Därför skulle jag inte palla ett vanligt stressigt jobb med minutpassning – ännu. Men hästar och hästliv utomhus är den bästa rehabiliteringen.
Älskar min flextid och mina förmåner.

Jag försöker därför plugga på morgonen då hjärnan fungerar bäst. I måndags var det sedan fortkörning med Mickes två och sedan körde jag min egen fina Ina och behandlade ett par av våra och en extern häst innan det var nattning i Mickes stall och hundpromenad. Hemma vid 19.30.
Idag, tisdag, morse var kroppen i bättre skick så jag fixade lite papper på kontoret, mail och körde en timmes foderrådgivning per telefon. Slogs ännu en gång av vilken hängivenhet och vilket fantastiskt engagemang så många visar för våra fyrbenta vänner. Och inte är allt rättvist heller. Ibland känns det som att sådana som försöker göra allt rätt inte har något försprång före obrydda slarvers utan mest förföljs av otur på marginalen. Med förhoppning om att livet strävar efter balans – till slut.
Vinkade iväg Krister som åkte till Boden efter lunch för att köra. Behandlade och släppte sedan ut en som han hade kört och tog sedan med farbror Rass på en skogstur tillsammans med min älsklingssambo Tage.
Så nu tänkte jag prata lite om Rass Tanic och att det finns olika typer av proffshästägande. Han är numera 10 år och har tjänat ca 360’. Han är säker på att ta pengar, i år har han gjort det i varje start trots att han hade halsinfektion i en (8:a). Placeringarna; 3-7-5-6-7-7-8-3-4
Han är en fantastiskt trevlig individ som gör allt rätt och vi tycker mycket om honom. Han har egentligen bara en nackdel, att han har ponnyskräck.
Precis när vi skulle ut kom hans matte och husse på veckans besök. De har fött upp honom, tränat honom delar av karriären och ägt honom hela tiden. När de kommer är det morotskalas såklart, så av med huvudlaget.
Om han går i hagen så får naturligtvis hans kompisar Ina och Amazing också morötter. Det är noga, alla får uppdelat i var sin påse
och idag gick Roger och Siv särskilt ned till hagen för att ge dem också enligt rutin, fast Rass var inne.
Goda hembakta bullar får vi ofta också.
De sätter alltid hästens bästa främst. Behöver någon besserwisser tala om för dem att Rass inte föder sig själv i proffsträning? Nej. Såklart att de vet det, de har gjort ett medvetet val. Behöver någon tala om för dem att de troligen skulle vinna fler lopp om de köpte en unghäst? Nej, för de älskar just sin vackra häst och sin uppfödning som de följt hela vägen. Kanske köper de unghäst sedan, kanske skulle de helt sluta med trav om det inte fanns plats för deras älskling? Det blir mest breddlopp för Rass, här uppe i norr har de tyvärr ersatt vanliga starttillfällen. Ofta är det bara skillnad på pengarna, inte motståndet om man jämför med vardagstrav. Nu för tiden håller han sig fräsch och behövde aldrig ledbehandlas på 17 starter ifjol och hittills 9 starter i år så kostnaderna är i alla fall förutsägbara. De drar gärna själv på trav med honom och selar ut.



Kollade def-listor till Solänget måndag. Skapliga spår iaf. Uppdaterade Fb med Kristers ”inför-tävling-info” för kvällstravet i Boden. Letade en gummimatta och en bräda som ska sättas upp i morgon för Highen slår i boxen.
Sedan var det intag av alla hästar. Städade undan i utselningsstallet (hästarna står i utestall) och sedan fodring.






Bokar in några studentbehandlingar. En parisare till några lopp på Liven får avsluta kvällen och många papper är ännu osorterade. Ungefär som vanligt då. Man somnar ovaggad.


2019-08-13: Säg hej till Jenny Persson, Stall Krister Söderholm, Umåker!
Jag har jobbat till och från som hästskötare sedan 1992. Mellan 1992-1995 hos Stig H Johansson och sedan 2015 på heltid hos Krister Söderholm, Umåker.
Däremellan har jag haft vanliga administrativa jobb, varit veterinärassistent, Naturbrukslärare och foderrådgivare på Krafft i 7 år.
Jag sticker väl ut redan när det gäller att jag snart är tant och sedan även när det gäller hur mina arbetsdagar och scheman ser ut. Eftersom Krister numera mest är catchdriver och vid sidan av det har en liten tränarrörelse så har mitt uppdrag varit att dra in inkomster till min lön parallellt med att jag jobbar i vårt eget stall. Det har jag gjort genom att jag blir uthyrd på timmar till t ex Micke Melefors där jag har jobbat med 2-3 hästar, men jag utför även en del kontorsjobb och annat på uppdrag relaterat till Hästbranschen. Sedan ifjol pluggar jag till Hästterapeut på deltid.
Passhästar (vi är ett litet team som hjälps åt med alla hästar, totalt 11 st):
Amazing Girl
Highly Lovely
Invisible Boko
Fairly
Freaky Rain
Gräns Prinsessan
Negroni Pellini
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att kunna bemöta varje häst individuellt i ett litet team, att få jobba utomhus, min flextid (ni kanske kommer att fatta senare i veckan ).
Och det värsta…?
Att hästar blir sjuka, flyttas eller måste säljas.
Hur mycket kontakt med dina passhästars ägare har du?
Varje vecka. Det är jag som uppdaterar stallets Facebook, skickar bilder, filmer och små rapporter på Messenger eller via sms och mailar filmer på snabbjobb då ägarna inte kunnat titta på plats.
Utifrån ditt perspektiv: hur ska en “bra hästägare” vara att ha med att göra?
Det viktigaste tycker jag är att hästen är i centrum. Att besluten fattas utifrån vad som blir bäst för hästen. Jag blir glad när det märks att de tycker om sin häst och kommer med morötter.
Vad ser du för framtid för dig själv inom travsporten?
Jag älskar mitt jobb och nu när barnen är större blev det lättare att jobba med häst igen. Är tacksam varje dag för den lösning vi fått till och hoppas att jag får vara frisk så jag kan fortsätta och att jag även kan jobba deltid som Hästterapeut när jag är färdigutbildad. Tycker det är väldigt roligt och intressant.
2019-08-11: Alexandra Brink, del 3.

Det började tidigt!
Mer eller mindre allvarliga olyckor som har slutat på sjukhuset, alltid med kommentaren från olika läkare/sjuksköterskor ”jaha, du är en sån där hästtjej..” (mina favoriter på sjukhuset återfinns ALLTID på röntgen där jag mötts med: ”åååååh!! Nu luktar de häst! Hej!” Alltid glada🥰) För att nämna några: böjsenan i tummen gick av (gipsad upp över armbågen), blev upplyft i armen och dängd i backen av onämnd avelshingst som slutade med ett stort sår på höger arm och vänster handled bruten (eftersom jag i fallet ner tydligen lyckas sätta min feta röv på vänster hand, sjukt akrobatiskt🤷♀️) små bulor i benen efter föl som sparkat bakut, sprickor på diverse ställen och detta eviga trampande på fötter och tår.. men de är ju ändå sånt man överlever med en axelskakning och går vidare.

Men tillbaka då för ett år sen, en relativt vardaglig lördag och de slutar så fel. En vanlig enkel avmaskning slutar med en framhov i huvet och en spark i ryggen. De kan ha varit de sjukaste blodbad jag varit med om, ambulansen var iaf snabbt på plats och efter lite morfin så tänkte jag ”nej nu kommer jag spy” har en liten dröm mitt i allt att jag är ute och springer på en äng för att sedan efter inte så lång stund vakna med fötterna i luften och surt konstatera till ambulansförarna att ”de här är ingen jävla äng”. In på Danderyds, den värsta ambulansturen i mitt liv.. inte så förvånande med tanke på att jag fått en smälla ryggen. De visade sig senare vara en revbensfraktur.. fantastiskt ont! 🤗 De lilla hålet i huvet va ca 5 cm långt, drygt 1 cm djupt och 5 små stygn senare var jag grymt glad att jag fortfarande lever.


Självklart plockade Bonnie stygnen efter 10 dagar, måste utnyttja skillsen hästtjejer emellan


Min första fråga..
1 när kan jag börja jobba igen? (Läkaren va inte så nöjd med den frågan)
2 kommer jag klara av de? (Från mig till mig)
De har ju alltid varit ”upp på hästen igen” vilket är ganska svårt när du sitter i sängen (för om jag la mig så fanns de inte en chans att jag tog mig upp själv 😂) och kippar efter luft för att vartenda andetag känns som ett knivhugg. Jag hade faktiskt lite ångest när jag skulle åka tillbaka till stallet, men så fort jag klev innanför stalldörrarna så kändes allt bara rätt. De är här jag hör hemma.
Maja frågade: vad är de som får dig att kliva upp på morgonen? Och efter att vi konstaterat att jo.. väckarklockan (den jäveln) så förutom familj, vänner så är de dom där.. ständigt återkommande. Dom fyrbenta adoptivbarnen.
Även om arbetsuppgifterna emellanåt känns väldigt lika som på ett dagis..
• du torkar snor och petar kråkor (oftast under halvvilda protester och bitande)
•matar (alla ska ha mat samtidigt, helst hela tiden)
•du själv lyckas äta något så har du 8 par ögon som också gärna vill ha
•påklädnad, utsläpp, motion och underhåll
Som sagt, väldigt likt ett dagis med den stora(!!) fördelen att du slipper dagisbacillerna som alla vet är brutalt dödliga även för den tåligaste av oss 😅😅
Men så är dom också de, våra barn.
Jag lyckades hålla mig till två veckors sjukskrivning för att komma tillbaka till 3 starthästar. De va e3finaler på Gävle förra året, på fredagen hade jag två ut.. hero sjöhammar, en 2aplats 🥈come together en 3eplats 🥉och på lördagen går captain knas ut och vinner 🥇 e30finalen med Anders.
För hästar ger mig allt dom kan och de kommer jag alltid att göra för dom, allt!

Musique d’Inverne

Elsa Boko sover
2019-08-08: Alexandra Brink, del 2. Fortkörningsdag.
04.50: väckarklockan börjar ringa. Eftersom jag är grymt duktig på att snooza och svära mig igenom dom första 40 minutrarna innan jag till slut kliver upp och gör någon slags morgonrit innan jag tar mig ut i bilen och kör till jobbet för att vara framme lagom till klockan 6.
Fortkörningslista
06:00(ish): Eftersom vi får fortkörningslistan kvällen innan så har jag redan gjort upp en liten plan (och jobbat igenom dagen i huvudet minst tre gånger kvällen innan 😅) sen är de bara att börja dra igång. Walkern eller ut i hagen, (har en liten donna och hennes långbenta kompis som oavsett vart dom ska måste ut först) Vet ärligt talat inte om de är jag eller hästarna som är mest beroende av morgonrutiner?! 👉🙋♀️👈
Sen kör vi. Rakbanor och rundbanor varvas med jogginghästar som vi klämmer in för att försöka få till en så effektiv morgon som möjligt 🐴 I och med att hästantalet har minskat betydligt så är Stig i princip alltid med och värmer nuförtiden, och så har vi även Hans (Adielsson) som är med oss och kör. Hästägare på besök dyker också upp titt som tätt och lyser upp förmiddagarna med fikabröd (en hästskötare är alltid hungrig) 🤗🤗 Numera så varvar vi med Svante Båth nere på rakbanan och det flyter på bra,
Come Together
11:30 – 12:00 lunch (för både kusarna och oss).
I princip så har vi alltid färdigkört till 12.00. De flesta hästarna går antingen måndag & torsdag eller tisdag & fredag. Allt som oftast tre rakbanor och ett rundbanejobb inom en två veckors-period.
13:00(ish): Fix och pyssel. Det nästan bästa är om man lyckats spara undan en joggingtur åt sig själv när de är helt lugnt ute. En sjukt fin slinga (som är ganska ny) avnjuts bäst ensam med en häst, podcast i lurarna och en värmande sol 👌👌
Brudarna myser i hagen
Lagom till mellan 16-18 brukar jag trilla in i lägenheten, och fortfarande efter alla år, så har jag fortfarande inte lärt mig att grus.. de hittar in överallt.. gärna i sportbhn som jag brukar tömma mitt på golvet varje dag! 😅.
2019-08-06: Alexandra Brink om dagen då hon selade ut en E3-försöksvinnare
Redan när anmälningarna stängde så hade jag bokat Bonnie till att vara resesällskap ( hon har jobbat hos Stig i 4 år men numera pluggar hon till spa-& hudvårdsterapeut💆♀️💅)
04:20 söndagmorgon den 4 augusti:
Flyger upp ur sängen, helt plötslig inte så sugen på att snooza men vet med mig själv att jag inte har problem att somna på 1 sekund om jag skulle koppla av de minsta lilla, tänder helt enkelt taklampan enbart för att chockväcka och förblinda Bonnie, men även mig själv 😅
05:00 rullar in på gården. Bussen är färdigpackad, vagnarna hänger på. Allt som fattas är hästen. En 30-minuters morgonpromenad i walkern med sin vapendragare. Bonnie fixar färdkost i form av ostfrallor med färskost, ost och salami milano (om någon missat de så är jag brutalt förtjust i ost 🤤🧀)
06:11 donnan är lastad och vi är redo för norrlandsturné
06:15 kommer fram till att de inte finns något drickbart överhuvudtaget nerpackat.. (bara att ratta till närmaste mack 🤦♀️)
Framme strax efter klockan 10, lilldonnan har nerverna utanpå kroppen, så vi selar på och går ut och myser lite. Efter ett tag hittar hon ett gulligt litet kallblod som hon fattar tycke för. Vi står där, parkerade utanför Per Linderoths stall på bergsåker vilandes med ena bakbenet och spanar. Men in i boxen igen efter ca 40 minuters promenerande varvat med parkerande på diverse ställen så trivs hon inte alls i den lilla boxen. Ganska avslappnad så vi smyger iväg, hämtar nummerbrickor och kastar i oss mat. Sen drar hon igång, supernervös.. jättestressad.. efter lite funderande så går Stig och pratar med Svante, de finns tombox i deras stall så vi packar ihop vagnar och utrustning och pallrar oss iväg (nu har även Maja anslutit sig till sällskapet 🥰) In i stallet och hon blir hur lugn som helst, i sällskap av andra hästar och lite svalare stall kan hon äntligen koppla av. (Här någonstans i flyttkaoset så kommer även Christine och hennes kiddo Lukas🥰)
Tiden rullar på och de är dags för värmning, efter lopp 2 och 4, hon sköter sig utmärkt och är avslappnad som alltid när hon får en vagn på sig. Småfix, klockan tickar på och helt plötsligt är de defilering till lopp 6! Selen på, knäpper den glittriga bröstan, på med ryggstycket, huvudlag på plats. Räknar lite på minuter, gamascher på plats, klickar på vagnen, spänner nummerbricorna, knäkappor på. Sen är de dags.. och tiden står som stilla…..
Och hon gör de, som hon gör de. Min första häst någonsin i ett E3-kval, och hon gör de.. hon vinner! Mamma tjöt i glädjetårar på golfbanan, pappa firade på jobbet. Så galet tacksam för alla som va med mig idag, även om ni brottade ner mig på en bänk när hon korsade mållinjen som den krigare hon är, queenmags hela dan, jag älskar er alla såotroligt mycket och ingen är lyckligare än jag som får ha r i mitt liv!! 😅🥰🥰🥰 (och att få göra de på min hemmabana, de är magiskt i sig)
Nu väntar finalen, den 17e augusti på Örebro! De är jag som sitter i boxen med min häst och väntar (och enligt mitt ex ser SJUKT obekväm ut och behöver mediaträna 😂😂)
Hej bara lite blyg! Vi ses på Örebro!! 💃 (ja pappa.. PÅ Örebro, inte i)
Queen Mags
På väg mot provtagningsstallet
Skötarpris
Dagen efter behöver man inte göra så mycket mer än att chilla i hagen, mysa, äta och sova
2019-08-05: Säg hej till Alexandra Brink, Stall Stig H Johansson, Solvalla!
Alexandra Brink är 29 år och jobbar hos Stig H sen lite mer än tre år tillbaka. Har totalt jobbat i drygt 8 år med travhästar.
Passhästar
Musique D’Inverne
MargaretaSjöhammar
Come Together
Lennart Sjöhammar
Staro Onyourmarks
Last Pilaar
Det bästa med jobbet
Att få utvecklas med hästarna, varje dag lär man sig något nytt. De är ett sjukt stimulerande jobb, allt man ger och allt man får tillbaka.
Och det värsta…
De är när dom flyttar, vilken anledning de än är. Dom blir ju ens bästa vänner och dom är bara till låns, men de gör likväl ont iaf och pappa blir fortfarande tokig på mig när jag ringer och grinar för att en (enligt honom) ”bara en häst” har åkt. 😅 Så då ringer jag mamma istället 🙈
Hur mycket kontakt med dina passhästars ägare har du?
Lagom mycket (kan man säga så?). Dom vet iaf att jag är sjukt dålig på att svara på sms (och jag försöker bättra mig) men dom brukar ringa istället 🤓
En bra hästägare för mig är
Har alltid haft grymt bra hästägare! Vissa är mer engagerade än andra och vi vill ju samma sak: hästarnas bästa.
Min framtid inom travet
Just för dagen lever jag drömmen, vi får se lite vad framtiden ger.. har sagt att jag ska sluta jobba med hästar men de är som en drog 😅
Imorgon kommer “Alexs” första blogg!
2019-08-03: Jeanette Jakobsson, del 2.
Den här helgen är det min jobbhelg. Vi är totalt 6 st anställda skötare som delar på helgerna. Vi jobbar två och två då vilket innebär att vi alla jobbar var tredje helg. Jag jobbar mina helger med Rudolf.
Hungriga hästar i storstallet väntar på frukost.
Jag var i stallet och började fodra alla 52 hästarna kl 6. Strax efter kom Rudolf och hjälpte till. Min och Magnus dotter Elin jobbar varje lördag för att underlätta när alla 52 ska ha rengjort. På lördagarna skottar vi alla boxar medan på söndagen släpper vi bara ut hästarna i hagarna och så fixar varje skötare boxarna på måndagsmorgnarna. Medan hästarna äter dricker vi kaffe och diskuterar dagen och vad vi vill hinna att göra. Det tar lite mer än en timme att gå ut med alla i sina hagar. Hö fyller vi på varje morgon medan vatten fyller vi i hagarna i slutet av veckan så att det räcker över helgen.
Ponnyn Pontus köptes en gång i tiden som sällskap åt Anton Komet. Pontus är 23 år numera och är världens bästa kompis åt alla (så länge de inte är för vilda- det orkar han inte med längre). Han bor nu i utedriften ihop med Bella Signora och Kashmir Boko.
När alla fått rengjorda boxar nytt hö och vatten i hinkarna så är det dags för frukost för oss. Idag kom det flera hästägare med bröd och som ville ha kaffe med oss alltid lika trevligt.
Elin pysslar om My Silver Lining efter deras obligatoriska lördagsridtur. Hästägare Lennart Gran kommer med en 20 kg säck morötter varje vecka. Signora Infine övervakar.
Dagen går fort så det var dags att lägga i lunch i krubborna och börja att hämta in. När alla är inne kör vi en varsin häst och städar personal utrymmena.
Mystur med Signora Infine.
På utedriften bor det tre stycken på och de ska också få rengjort, hö och bytt vatten.
Vybild över mitt stall. Mina ston har utgång till sina hagar direkt från sina boxar.
You to Optimal kände för att gå ut så då gjorde hon det.
Nu ger vi mediciner till dom som ska ha fixar lite med några sår. Sen sopar vi gången innan vi ger sista pellets för dagen. Jag hade lite lust att göra en del som jag inte hinner på vardagarna så jag krattade bort gammalt hö i en hage och satte upp en hökorg. Det är sånt som jag gillar att fixa med så nu behöver inte Approvel äta på marken. Fler ska få korgar när jag hinner. När kl var 17,30 kände jag mig nöjd med dagen så då åkte jag hem.
Global Approval
Mina två hingstar Global Attitude och Global Approval bor i uteboxar så de är separerade från alla tjejer.
2019-08-01: Jeanette Jakobsson, del 1.
I morse var jag i stallet 06,20. Då hade hästarna redan ätit frukost så att jag kunde släppa ut alla i sina hagar. När alla vattenhinkar är diskade och boxarna rengjorda och hö inlagt så var det frukost för mig. Sen packade vi selar och annat i bilen för att köra 4 av mina till Färjestad för sulkyjobb. Det är inte så ofta vi åker in till Färjestad eftersom vi har runbana själva, men vi gör det med unghästarna för att testa av ifall det börjar bli kvalklara eller startklara.
Med till banan var Magnus och vår extrakusk Dagfinn Aarum. När 2 stycken är selade och Magnus och Dagfinn åker ut för att värma så selar jag nästa par och hämtar vatten så det finns att dricka till dom som är på väg in.
Prisma och Global Wondeful väntar på sin tur
Efter värmningen ska skydden plockas av och grus ska tas bort så att det inte blir skav. Sen vilar dom till par nr 2 är tillbaka då ska dom ut och gå lite snabbare. Idag resulterade testen i en startklar och en kvalklar så det var en helt fantastisk dag!
Signora Infine
Global Attitude
När vi var tillbaka hemma var det dags att ge lunch direkt så att dom kunde gå ut i sina hagar igen. Medan dom var ute hann jag hjälpa till med den årliga storstädningen av stora stallet. En gång om året tömmer vi allt och högtryckstvättar. Vi passade även på att städa ur garaget, som mina vänner började med direkt på morgonen, och ladan där vi har alla vagnar. Bra att Magnus har bestämt att vi ska ha stor hästägarfest om några veckor så vi fått en anledning att städa ur dedär ställena där allt skräp har en förmåga att samlas på hög. Efter att jag tagit in alla mina hästar så var det dags att se över benen och kroppen på dom 4 som varit och tränat. Några olika liniment och lite sårvård behövdes och för värmen och underhåll av benen blev det några bandage.
Sen är det dags för kvällsmaten och fylla på mer vatten, sopa och hänga undan lite saker som varit använda under dagen. Nu är kl 19,30. Det blev en lång men lyckad dag idag så jag känner mig nöjd när jag åker hem.
2019-07-29: Presentation av Jeanette Jakobsson
Mitt namn är Jeanette Jakobsson och jag är snart 49 år. Jag har en dotter med Magnus som är 14. Jag har jobbat som hästskötare i 33 år varav dom sista 20 åren hos Magnus. Jag halkade in på travet redan 1982 när jag ridtränade ett kallblod som hette Slogum Tron. Han var duktig så det var svårt att inte bli fast i travet. Några år senare började jag att jobba hos Göran E Johansson där hade jag 11 roliga år med bla Park Avenue Kathy som passhäst och många arbetskamrater som blev vänner för livet.
Även hos Magnus har jag haft fina hästar som Global Kitten, Credit Fayline, Princess Wine och den delägda Lady’s Photo med flera.
Passhästar
Global Approvel
Global Attitude
Global Vincennes
Global Wonderful
Signora Infine
Prisma
Kashmir Boko
My Silver Lining
Bella Signora
Samtliga hästar tycke jag om mycket och ser just på framtiden för dem alla.
Det bästa med jobbet är så klart kontakten med djuren och få följa dom under deras resa. Den glädjen som en framgång ger är nästan obeskrivlig samtidigt som en dålig prestation för med sig oro och tankar tills man somnar.
Det värsta är när hästarna blir skadade eller när man tycker att dom bör få sluta sin karriär av hälsoskäl och ägarna väljer att byta tränare i stället. Det gör riktigt ont i hjärtat. Jag har valt att alltid ha en dialog med någon eller några i varje ägargäng och jag försöker vara tydlig med vad jag tycker om hästen och även vad Magnus tycker. Det är oftast samma, men om inte bestämmer ju han.
Jag uppskattar ägare som jag känner tryggheten i att jag alltid kan säga precis som jag känner och att dom kan fråga allt. Jag har inte några ambitioner att starta eget eller köra fler lopp men hoppas ändå att jag kan utvecklas mer som häst skötare och att kroppen ställer upp till det är dags för pension.
Inom ett par dagar kommer Jeanettes första blogg!
2019-07-28: Jenny Pettersson, del 3.
Guli Major startade igår på Hagmyrens V75 dag i kvällens sista lopp. Jag var ledig hela dagen och hade bara min starthäst att ta hand om.
När det är trav på hemmaplan brukar vi sela hästarna hemma om det går och sen köra ner dom till banan.
Värmning i skogen.
I vanliga fall brukar vi värma ca en timme före start, men igår var det så pass varmt så då värmde jag lite tidigare. Jag värmde på skogen så jag åkte dit direkt och joggade sen ner till banan, selade av, duschade och gick en kort promenad innan han fick gå in i boxen.
Promenad efter dusch efter värmning.
Guli Major har en fenwickhuva på sig. Jag brukar använda fenwickhuva på några av mina starthästar. Huvan består av infraröda strålar och negativa joner och påstås fungera stressdämpande. Jag upplever att den har en lugnande effekt. Den fungerar jättebra på vissa hästar.
När loppet innan defilerade började jag sela på Guli Major igen, klickade på vagnen och tre minuter till defilering kom kusken, för dagen Ulf Ohlsson, och hämtade honom i stallet. Guli Major har varit lite strulig i år men vi har gjort lite ändringar och nu föll det väl ut. Ulf Ohlsson körde fram utvändigt ledaren med varvet kvar, in i sista sväng var det tre som gick undan och Guli Major kunde avsluta fint till segern på 27,3/2640. Efter loppet bytte jag bara till långvagn och joggade av upp till gården igen där jag selade av och duschade honom.
Guli Major skär mållinjen först. Foto: Meta Sjödin.
Nu är vi strax framme på Dannero för Kriteriekvalen! Järvsö Elling är mitt bidrag i det. Tack för den här veckan!
2019-07-26: Jenny Pettersson, del 2.
Fortkörning idag. Jag var på jobbet strax efter 06.00 som vanligt och var ute med första turen strax innan 08.00. Jag hade fyra turer att köra och en som skulle simma intervaller, dvs en normal fortkörningsdag.
Uppvärmningsjogg med Månlykke A.M.
När JOP skriver schemat för varje häst på tavlan brukar han även göra turer och ordna med kuskar. Han är själv med och kör i stort sett varje fortkörningsdag. Turerna är liksom “de schemalagda jobben” medan skritt-turer med pullert, ridturer (en del går galoppintervaller under sadel) och joggingturer inte är schemalagda utan dem kör vi när det passar respektive skötare bäst under dagen.
Ibland, som idag när vi har några som ska gå banan så har vi inga fasta turer. Då är JOP nere på banan och vi kör ner hästarna från gården och värmer direkt. Så när vi värmt klart berättar JOP hur vi ska köra, några hästar vill han köra och vissa får vi köra själva.
Intervaller på skogen för Järvsö Elling inför kriteriekval på söndag.
Ingen av mina skulle dock gå på banan så jag kunde bara köra på med mina turer, jag var klar strax efter 12 med mina fyra turer och då hade jag bara en häst kvar att simma på eftermiddagen.
Bellfaks simmar intervaller.
I regel hinner vi köra klart på förmiddagen men ibland händer det att man har någon tur kvar på eftermiddagen. Annars ägnar vi största delen av eftermiddagen åt att borsta på passhästarna, ta hand om skador och försöka förebygga nya skador. Man vill hålla hästarna mjuka och fina. Varje skötare gör det dom tycker fungerar bäst, man känner ju sina passhästar bäst själv och märker fort om det är något som verkar lurt.
Valackhagen
Så ser en vanlig fortkörningsdag hos JOP ut. I helgen kommer min tredje och sista blogg när ni ska få hänga med mig och Guli Major på trav. Han startar på Hagmyren på lördag utanför V75.
2019-07-24: Jenny Pettersson, del 1.
I morse var jag på jobbet strax efter klockan 06.00. I regel har vi fortkörning måndag, tisdag, torsdag och fredag vilket innebär att onsdagarna är lite lugnare. Den dagen har vi därför kliniktid på förmiddagen. Vi har Hammering Hästklinik i anslutning till gården så det är bara att promenera ned med hästarna från stallet. Vi passerar kliniken på väg ut till hagarna så det är väldigt nära.
På onsdagarna gör vi det mesta som vi inte hinner med under fortkörningsdagarna så som städar, packar till trav, frisserar (på kallblod växer håret så rakas inte varje nacke varje vecka klarar knappt klippmaskinen av det), byter skor osv. De flesta hästarna ska även röra på sig mellan fortkörningarna så det brukar vara en del turer även på onsdagarna. Jag hade ingen till kliniken idag så jag har haft tid att pyssla på med annat. Jag har kört tre skritturer för vagn. Vi kör med pullerts vilka har väldigt bra uppbindning monterad så för varje vi kör kan vi även ha en på släp. Så sex hästar har jag motionerat idag. Sen frisserade jag allihop, bytte skor på en häst och packade till helgens starthästar.
Lex Peidei på tur, Åsafaksen med som släphäst.
Sen lyckades saker dra ut på tiden ändå. Equiterapeuten kom och sen har vi ju seminstation på gården också så det är mycket hästar in och ut dagarna hingstarna tappas. Normalt sett är jag annars aldrig kvar längre än till kl 16 på onsdagarna men idag dröjde det till 17.30.
Ikväll håller vi tummarna för B.W.Rune och Gott Klirr som går ut i derbyfinalen på Östersunds travet.
Nästa gång jag bloggar blir på torsdag eller fredag och då får ni hänga med på en fortkörningsdag!
2019-07-23: Säg hej till Jenny Pettersson, Stall Jan-Olov Persson, Hagmyren!
Jenny Pettersson, 20 år, anställd hos Jan-Olov Persson, Hagmyren. Jobbat som hästskötare i drygt två år. Började hos Robert Bergh och är sedan november 2017 hos JOP.
Passhästar
Bellfaks
Månlykke A.M.
Guli Major
Lex Peidei
Järvsö Fux
Åsafaksen
Vesle Gutten Støen
Järvsö Elling
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jobba och utvecklas med hästarna mot framgång.
Och det värsta..?
När någon passhäst underpresterar, skadar sig eller flyttar. Sen kan arbetstiderna vara lite påfrestande ibland.
Hur mycket kontakt med dina passhästars ägare har du?
Det varierar, har mer kontakt med några och lite mindre med vissa.
Utifrån ditt perspektiv: hur ska en “bra hästägare” vara att ha med att göra?
Som litar på oss som jobbar med hästen, men ändå visar intresse och uppskattning vid framgångar.
Vad ser du för framtid för dig själv inom travsporten?
Planen är att jobba kvar hos JOP så länge det känns bra.
Ikväll eller imorgon kommer Jennys första blogg om livet med kallblodstravare!
2019-07-22 Andreas Johansson, del 3 Start i Finska storloppet St Michel Ajo med Pastore Bob!
I mitt avslutande inlägg här är tanken att avhandla hur en tävlingsdag hos Team Untersteiner Racing går till. Men jag tar det ytterligare ett steg och ni får hänga med på en tripp till vår granne i öst och storloppet St Michel Ajo. Pastore Bob fick en inbjudan dit och vi tackade ja. Han var med förra året och var tvåa från ledningen, fick ge sig mot grymma Heavy Sound. Loppet gick i söndags men vi börjar resan tidigare än så.
Torsdag morgon
En stund innan 07:00 lastade jag bussen med alla saker (tävlingsgrejer, vattenhinkar, kraftfoder, hö, sulky och mina egna saker) och till sist hästen.
Lastade och klara. Redo att lämna Drömgården.
Färden mot Stockholm och färjan från Kappelskär innehöll två stopp. Stopp ett var hos Stefan Melander där vi hämtade Disco Volante plus tre andra och stopp två var på Söderby gård och stall Petri Salmela där vi plockade upp Makethemark och ytterligare fem hästar.
På väg in på Tarzan Melanders gård.
Hos Salmela.
Vi tog sedan sikte mot färjan och avresa mot Åbo i Finland där färjan går i hamn.
Alla lastade och klara att lämna Sverige…
…och upp på färjan i Kappelskär.
21:30 gick båten och fredag 07:15 lokal tid var vi framme. Hästarna står på bussen med tillgång till hö och vatten under resan. Fredag morgon På Åbo travbana lastade vi av hästarna så dom fick röra lite på sig innan vi slutför sista etappen med slutdestination Mikkeli och deras travbana.
Pastore spanar in stallbacken på Åbotravet.
Vi kom fram strax innan 15 och lastade av allt och alla. Hästarna fick lite mat och koppla av lite i boxen. Vi selade sedan på hästarna och joggade en längre runda så dom fick röra rejält på sig efter att ha stått stilla i många timmar. En dusch efteråt och lite småfix så fick dom gå in i boxen igen och vi gav dom kvällsmat och nattade dom. Tror dom tyckte det var skönt att få lugn och ro, somnade nog rätt snabbt. Vi skötare åkte till hotellet och efter lite middag var det skönt att krypa i säng.
Lördag morgon
06:00 åkte vi från hotellet för att ge hästarna frukost. Bytte lite vatten och sedan tillbaka till hotellet för att mata oss själva. Strax innan 09:00 var vi tillbaka i stallet och körde en sväng med hästarna.
Jogg på Mikkeli travbana.
Mockade till boxarna och fixade lite innan vi ställde tillbaka kusarna. Lördag var också tävlingsdag på Mikkeli och vi stannade där hela dagen, käkade lite och såg till att hästarna var lugna. När tävlingsdagen nästan var slut gick vi en runda med hästarna innan dom fick gå tillbaka i boxen och blev nattade för dagen. Vi åkte tillbaka till hotellet och fixade till oss själva inför kvällens middag. Kan hända det blev lite party efteråt men man får ändå vara lite “städad” då man har hästen att ta hand om dagen efter.
Söndag morgon
Äntligen dags för tävling! 06:00 åkte vi och fodrade och sedan tillbaka för frukost. 09:00 tillbaka i stallet och då gick jag en längre promenad med Pastore. Vid 12-tiden drog tävlingarna igång, vårt lopp gick 16:30. En och en halv timme innan selade jag på för att värma upp honom, körde några vändor på slingan och avslutade med tre varv på banan.
Värmd och laddar inför loppet.
Tillbaka till stallet, sela av och duscha. Han fick sedan gå in boxen och ta igen sig innan det var dags att sela på full tävlingsutrustning. 7 minuter innan defilering tar jag ut honom från boxen och klickar på vagnen, kollar så allt sitter rätt och fäster snören till rycktussar och halvnorsk. Då kommer även kusken, idag finska toppkusken Mika Forss, och gör sig redo att köra ut. Ca tre minuter innan släpper jag ut ekipaget och dom skrittar ner till banan för defilering. Hästarna presenteras och sedan gör kuskarna dom sista förberedelserna innan loppet går. Vi blev trea från rygg på ledaren som blev tvåa, inte riktigt fullt utrymme att spurta så han hade lite krafter sparade. Vann loppet gjorde Makethemark, en välförtjänt seger tyckte jag även om jag hellre sett Pastore vinna såklart. Jättenöjd med hans prestation. Vi joggade av en stund innan vi åkte in, selade av och duschade.
Provstart
Välförtjänt dusch efter loppet.
Därefter tvättade jag alla saker, packade ihop och packade in det vi inte behövde i bussen då vi skulle åka redan kl. 03:00 för att hinna med färjan tillbaka på måndag förmiddag. Vi gav hästarna mat och fyllde vatten innan dom fick ta igen sig några timmar. Tillbaka till hotellet för middag och några timmars sömn.
Måndag morgon
02:30 åkte vi från hotellet till stallet. Lastade det sista och hästarna och 03:00 rullade vi från Mikkeli mot Åbo. Strax efter 09:00 var vi framme och fick köra på färjan ganska omgående. 10:30 avgick den och i skrivande stund har vi en knapp timme kvar till hamn. Därefter väntar avlastning på Söderby gård och hos Stefan Melander (där jag kommer gå en liten promenad med Pastore) innan vi åker sista biten mot Holm och Drömgården. Räknar med att vara hemma runt 04:00 tisdag morgon. Det är tuffa resor, framförallt för hästarna men även skötarna. Man behöver lite tid för återhämtning efteråt. Tack för att jag fått dela med mig lite av hur mina olika dagar ser ut, hoppas det varit uppskattat.
2019-07-16: Andreas Johansson, del 2.
En vanlig tisdag för mig börjar 05:00 (eller 04:55, måste hinna sätta igång kaffet först) och då fodrar jag stallet där jag och en skötare till huserar. Frukost och minst en kopp kaffe intas innan 05:30 då vi börjar släppa ut hästarna i sina hagar alternativt en stund i skrittmaskinen om dom tränar i en tidig tur.
Runt 06:00 påbörjas jobbet med att skotta rent boxarna, byta vatten och ge lite hö så kusarna har nåt att göra när dom kommer in i boxen. Merparten av höet ger vi efter lunch och innan eftermiddagsfodringen.
07:00 brukar jag vara klar med det mesta och då hämtar jag in hästen eller hästarna som ska träna i första turen som ska gå ut 07:30 (brukar dock bli 07:40 då chefen tillhör delen av mänskligheten som inte kategoriseras som morgonpigg).
Fyra av mina passhästar tränade idag men jag klarade av det på två körturer med körhjälp. Hos Johan kör vi inte bara våra egna passhästar, ibland har jag många som tränar samma dag och får då hjälp av andra skötare som har mindre den dagen och en annan dag är det vice versa.
Strax efter 10:00 var jag klar med fortkörningen men hjälpte en kollega som körde i tredje turen med hennes motionshäst.
Harvey väntar på att få träna.
Pastore Bob innan jobbet.
Nyduschad Pastore Bob.
11:30 tog jag in dom av mina hästar som var kvar i ute i hage och därefter fick dom sin lunch varpå jag gick och fodrade mig själv.
13:00-16:00 är det pyssel med hästarna och snygga till i stallet som gäller. Vissa hästar behöver man lägga lite extra tid på: massera muskler och leder, lägga kyllera, lägga bandage, smörja in liniment eller vad man nu tycker fungerar. Man gör detta för att hjälpa hästen att återhämta sig bättre, förebygga skador och hålla kroppen i trim. Precis som elitidrottare får behandling efter deras träningspass.
Eftermiddags-fix med Pastore Bob
Vissa hästar har begåvats med bättre förutsättningar än andra och dom är väldigt tacksamma att jobba med. På eftermiddagen efter dom tränat eller dagen efter tävling står dom på fyra fina ben och har återhämtat sig perfekt. Dessa behöver man inte göra så mycket mer med än lite lättare underhåll och hålla dom på gott humör.
På eftermiddagarna hinner man också med att fixa lite med hästarnas skor. Slå på eventuella tappskor, byta slitna skor eller byta till tävlingsbalans. Skor är en hel vetenskap och en väldigt intressant och framförallt mycket viktig del. Vad gäller att verka hästarna överlåter vi det till vår eminente hovslagare Petri. Det är lite olika hur ofta hästarna behöver besöka hovslagaren men generellt var sjätte vecka ungefär. Vissa oftare, vissa mer sällan. Man vill inte låta det gå för lång tid mellan då det är viktigt att hovarna är i toppskick och hästarna inte springer och snedbelastar.
Ny-pedikyrerad Explosive Class.
16:00 är det eftermiddagsfodring och då kollar vi även så alla har hö och fyller upp vattnet. Därefter brukar jag vanligtvis vara klar med det mesta och bommar butiken för dagen.
Så ser en ganska normal fortkörningsdag ut hos oss och det gäller att allt flyter på med tider och att man är lite rask mellan turerna när man ska duscha sin häst, hämta en ny från hage och sela på innan vi kör ut igen ca 30 minuter efter vi kommit in i stallet. Men lägger man på en rem så hinner man mycket på kort tid.
I nästa inlägg tänkte jag vi skulle styra skutan mot grannen i öst dit min nästa tävlingsdag äger rum.
2019-07-15: Andreas Johansson, del 1.
Andreas kickar igång sitt bloggande med att berätta om en av de dagarna som faktiskt finns någon gång i veckan i de flesta stallen: den dagen man faktiskt inte kör så många snabbjobb.
Mystur med Harvey
Hos Johan Untersteiner på Drömgården där jag jobbar kör vi fort två dagar i veckan med dom hästar som är i full träning. Måndag, tisdag, torsdag, fredag är det fullt ös från tidig morgon till strax innan lunch. Onsdagar är vår lite lugnare dag under arbetsveckan, då sköter man sig mer eller mindre helt själv och har några joggturer som ska vara avklarade innan man går hem. En vanlig, tävlingsfri, onsdag för mig börjar 07:00 (HURRA för sovmorgon). Då har hästarna blivit fodrade 30-60 minuter tidigare och jag släpper ut alla i sina hagar, tar mig ungefär 30-40 minuter på sommaren (lite längre på den kallare delen av året då vi har inne- och utetäcken på hästarna).
Sandsjöns Enzo njuter av en ledig dag
Efter det käkar jag frukost och snackar lite med dom tvåbenta arbetskamraterna. Därefter är det rengöring av boxarna och på onsdagar gör jag gärna lite extra finlir och grundligare rengöring som man inte riktigt har tid med på fortkörningsdagarna.
Beroende på hur snabb jag varit hinner jag jogga 1-3 hästar innan intaget från hagarna runt 12-tiden då hästarna ska få lunch. Sedan är det min tur att få lunch.
På eftermiddagen kollar jag över hästarna, borstar lite (ska erkänna att jag inte borstar överdrivet mycket på mina passhästar) och ser så dom mår bra och inte har skadat sig på något sätt.
Fixar lite i stallet, selkammaren snyggas till och mina städområden får sig en omgång.
Kl 16 fodrar vi eftermiddag och då försöker jag vara klar med det mesta och när jag kollat att dom har hö och vatten avslutar jag dagen i stallet.
När jag kommer hem på eftermiddagen får jag inte så värst mycket gjort egentligen. Även om onsdagar är lite lugnare hos oss så är man ändå rätt sliten när man kommer hem och det händer att man får ta sig en liten lur.
Mina största fritidsintressen utanför jobbet har alltid varit matlagning och träning. Men det är ju det där med energin efter en hel dag i stallet… På lediga helger försöker jag aktivera mig fysiskt (går sådär) och tillaga något smarrigt och dricka något gott (går av någon anledning lite lättare).
Allt för idag. Nästa gång blir det lite mer fart och fläkt.
2019-07-15 Säg hej till Andreas Johansson!
Från familjeföretaget i Hälsingland styr vi nu kosan mot storstallets puls i söder. Andreas Johansson, med passhästar som Pastore Bob, bloggar denna vecka om livet som hästskötare hos Johan Untersteiner. Här får ni lära känna Andreas och ikväll kommer hans första blogg!
Andreas Johansson är mitt namn, för närvarande 35 år gammal på pappret och sysselsatt mig som hästskötare i travstall sedan drygt fyra år. Heltidsanställd som skötare hos Johan Untersteiner sedan Oktober 2017.
Hos Johan har alla hästskötare normalt sett åtta passhästar. Mina kompisar heter:
Sandsjöns Enzo
Explosive Class
Dizzy River
Harvey
Gutsy Rhyme
Nina Ginto
Pastore Bob
Global Warrior
Det bästa med mitt jobb är att man får jobba fritt, man får jobba utomhus, man rör mycket på sig och givetvis att man får spendera dagarna med fantastiska djur som översatt till människolivet skulle kunna jämföras med att vara assisterande tränare i La Liga, Premier League eller någon annan stor professionell idrottsliga.
Det värsta med mitt jobb är när hästarna är sjuka, skadar sig eller helt enkelt inte presterar som normalt.
Det näst värsta är att man sover på tok för lite och att dagarna ibland är aningens långa…
Min kontakt med hästägarna varierar ganska mycket. Några pratar och träffar jag ofta, några har jag kanske träffat en eller två gånger på tävling men aldrig pratat med annars. Har jag tid och möjlighet samtalar jag gärna med ägarna till mina passhästar och svarar på alla frågor som kan vara allt ifrån “vad äter en häst?” till “vad hade hästen i puls efter loppet?” beroende på kunskapsnivå.
En bra hästägare för mig har förståelse för att hästen inte alltid kommer prestera på topp och inte har för bråttom om inte hästen är redo. Jag ser gärna att man hälsar på ofta och kommer förbi på tävlingsdagen så länge man respekterar att hästen behöver lugn och ro för att fokusera på sin uppgift och även förstår att skötaren behöver tid och utrymme för att kunna sköta sitt arbete på bästa sätt.
Min framtid inom travsporten har jag alltid sett på ur ett kortsiktigt perspektiv. Så länge jag tycker det här är kul så fortsätter jag men har ändå svårt att se mig själv gå i pension som hästskötare. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag sade en gång i tiden att jag inte skulle jobba på heltid med detta och ha åtta tävlingshästar… Passionen måste finnas där och några små mål måste man sätta upp för att ha något att sikta mot. För egen del var det senaste målet jag uppnådde att köra ett riktigt travlopp och det var häftigt att kunna bocka av på sin “bucket-list”. Men framtiden i travsporten för min del skriver sig själv hela tiden. I motgångarna är det lätt att fundera på vad man gjort fel och om man verkligen ska syssla med det här. Men som tur är vänder det och ur framgången för passhästarna och teamet föds motivationen och engagemanget att försöka och jobba ännu hårdare.
2019-07-12 Emma Mattsson, del 2:
Hej igen!
Idag ska jag skriva lite om en vanlig dag+ kvälls trav på Bollnäs! Dagen började som vanligt med morgonfordring, utsläpp och stallsysslorna. Jag hade 4 turer innan lunch och därefter avfärd mot Bollnäs! Idag var det Norby Hugins tur att träna igen, han är ett kallblod så han tränar nästan aldrig på rundbanan eller rakbanan utan han går tryckvagns intervaller i skogen i stället.
Sen körde jag The Last Zoot, han startade i söndags och ska starta igen på söndag så han gick ett enkelheat istället för dubbel idag, kändes fin!
Han kan denna kille men i loppen blir det mycket nerver och galopp, men hoppas JO får honom runt felfritt på söndag!! Krakas fick gå en motionstur i skogen, bra för både kropp och själ.
Sist innan lunch red jag Zätas Lady Gaagaa och vi har besök av hästägare från Norge denna vecka och dom är delägare i 4 hästar här sist kvar att prova för Lilian var Björli Fröya så vi tog en härlig ridtur tillsammans!
Efter lunch så packade jag tävlingsgrejerna till hästarna som skulle iväg och tävla. Förutom min egna passhäst Livi Mistress så skulle jag ha med mig Merres Govilja Viking. Hästarna gjordes fina innan avfärd, pälsen ska vara ren och blank, hovarna ska glänsa, pannluggen ska flätas och rosetten ska dit och benen ska lindas med vita bandage och glitter boots såklart.
Till Bollnäs har vi en resa på 1.5 timme, vi åker alltid så vi är framme ca en timme före första hästen ska värmas då hinner hästen stå i lugn och ro i boxen och jag hinner få mat i magen för att ha full energi när hästarna ska selas. Govilja startade först och hon gick i andra loppet. En timme innan start så selade jag och gjorde klart henne till Jan Ove kom och skulle värma. När han värmt klart selade jag av henne allt igen, borstar och lägger på en filt så hon ska hålla värmen. När de defilerar till lopp 1 så började jag sela på henne igen för att ha henne klar till sitt lopp. Där har jag gjort mitt om nu ligger allt i händerna på Jan Ove!
Tyvärr vart det galopp för Govilja, men hon är bara 3 år och gjorde sin andra start så med lite rutin blir det bra! Efter loppet så är det min tur att rycka in igen. Govilja duschas och hennes grejer ska tvättas! Sen är det bara för mig att vänta! Livi skulle inte starta förens i lopp 9, men en sån här travdag hinner man faktiskt se några lopp vilket man ibland faktiskt inte hinner göra fast man är på plats så det var lite kul! Livi skulle ut i monté men vi värmde henne för vagn, så jag gjorde klart henne åt Jan Ove. Efter värmning är det bara av med alla grejer och vänta in loppet. Jennie H Åsberg red och hon sadlar och fixar det mesta själv så det ända jag behövde göra inför loppet var att sätta på henne huvudlaget, känns alltid som man glömt nåt när man knappt gör nåt haha.
Livi hade heller ingen bra dag, hoppade i första sväng, inte likt henne och hon blödde i munnen och ena ögat tittade hon inte med så måste fått massa grus i det.
Usch så ynklig hon var när hon kom in, tyckte så synd om henne. Hon fick en dusch och så fick jag badda hennes öga med vatten, till slut så öppnade hon det. Medans hon pustade i boxen så tvättade jag hennes grejer och packade in allt i bilen. Vi lastade och åkte hem, anlände till gården 23.45 lastade av hästarna såg till satt dom mådde helt bra innan jag gick in och sov! Så ser en träningsdag med tävling på kvällen för mig ut!
2019-07-09 En Hästskötares Dagbok: Emma Mattsson, del. 1.
Hej Emma här som ska berätta lite för er hur en dag som hästskötare ser ut hos Stall Jan Ove Olsen.
Min dag börjar med att fodra hästarna klockan 06.00, jag och Jan Ove delar på den sysslan och i morse var det min tur. Efter alla hästar fått sin pellets så går jag själv in och äter frukost i en halvtimme så att hästarna får äta i lugn och ro. Mellan 06.30-06.45 kommer alla hästar ut i hagarna där det får sitt morgon hö till dess har Merethe kommit som jobbar med oss. Medans dom leker och äter så mockar vi stallet och gör rent och fyller upp vattenhinkarna och sopar stallgången. Vi brukar vara klara kring 08.00 då tar vi oss en koppkaffe och surrar lite innan körningen drar igång. Jan Ove skriver på tavlan vilka dagar hästarna ska tränas, de tränar som oftast måndag och torsdag och tisdag och fredag, vad vi gör med hästarna där i mellan struntar han i bara dom får röra sig på ett eller annat vis.

Jag har 9 st passhästar just nu, dessvärre har jag min fina Björlikora i sjukhage då hon fick opereras efter att ha fått griffelbenet avsparkat och så har jag en som är behandlad och vilar denna vecka. Så 7 st hästar som ska tränas eller motioneras.
Jag började min dag med att ta en ridtur på Nordby Hugin, vi var ute och skrittade i skogen och red lite lösgörande, han tränade tryckvagn igår så det passade honom bra idag.

Sen red jag Livi Mistress, hon startar på torsdag så hon har bara fått gått lugn ridning denna vecka för att i morgon gå några snabba intervaller. Hon ska ut i monté igen och har nu 3 andraplatser på 3 försök, hoppas hon kan skära mållinjen först på torsdag!

Jan Ove körde ett jobb med Bonus Diamant medans jag var ute och red, han är en tuff kille så Jan Ove brukar få sköta körningen av honom så sköter jag resten haha. Det är mycket med den kilen för att hålla han på mattan, men en sak är säker man har aldrig tråkigt iden killens sällskap.
Zätas Lady Gaagaa och Krakas skulle gå jobb tillsammans idag så fick snällt låna ut Gaagaa till Jan Ove, båda kalas fina så det var ett roligt jobb.
Sist innan lunch så red jag StarShip Trooper en sväng, han ska in och öva i provlopp på Hagmyren i morgon! Snart kval för den killen.
The Last Zoot fick helt fri idag då han startade i söndags och ska starta igen på söndag, strulpellen som inte vill gå felfri men på söndag så jäklar ska trenden brytas!
Vi var klara med våra 4 turer var lagom till lunch.
Efter lunch så får hästarna sitt lunch hö, är det nån häst kvar ute så kommer dom in då också. Efter höning så börjar det bästa på hela dagen, eftermiddagspysslet med alla hästar. Jag borstar, lasrar, masserar och stretchar varje häst. Vi använder oss av duktiga Sofie Nilsson som är Diplomerad hästmassör och equiefysioterapeut på hästarna 1 gång i månaden. Hon går igenom varje häst och behandlar dom sedan får vi ett protokoll vad vi ska jobba med till nästa gång hon kommer. Så det pysslar jag och Merethe med på eftermiddagarna medans JO kör nån häst men som oftast borrar han ner sig i skoningen då.



Så ser en vanlig dag ut för mig, lugnt och ingen stress!
En Hästskötares Dagbok: Emma Mattsson!

Dags för en ny skötare i En Hästskötares Dagbok! Denna gång är det Emma Mattsson, lärling hos A-tränaren, tillika sambon, Jan Ove Olsen, Hagmyren.
Emma är 33 år och har jobbat med Jan Ove Olsen ända sedan de startade upp Jan Oves träningsverksamhet i december 2016. Emma har licens både för att rida eller köra lopp men har för tillfälligt en paus från det. Men planer finns för en comeback. I varje fall i sadeln…
Emma började sin bana genom att arbeta med ridhästar innan hon för ca 6 år sen fick upp ögonen för travsporten genom att hon började dressyrträna några travhästar åt en travtränare.
Vi kickar igång med fem frågor till Emma.
Passhästar
Livi Mistress
Zätas Lady Gaagaa
Björli Fröya
BjörliKora
Bonus Diamant
The Last Zoot
Starship Trooper
Nordby Hugin
Krakas
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är att varje dag få hänga med mina härliga kompisar. Träna dom, pyssla om dom åka och tävla med dom.
Och det värsta…?
När man måste säga hejdå till en kompis, det gör lika ont varje gång.
Hur mycket kontakt med dina passhästars ägare har du?
Jag har mycket kontakt med mina hästars ägare. Förutom den information alla ägare får från Jan Ove varje vecka så skickar jag bilder och ger lite små information till dom. Jag har även hand om våra andelshästar så till dom har en varsin Facebookgrupp jag skriver i minst 1 gång i veckan!
Utifrån ditt perspektiv:Hur ska en ”bra hästägare” vara att ha med att göra?
En bra hästägare är väl en ägare som litar på oss och det vi gör med hästen men som samtidigt är intresserad och delaktig i hästen.
Vad ser du för framtid för dig själv inom travsporten?
Det är väl att bygga upp denna verksamhet vid sidan av Jan Ove först och främst men sen hoppas jag själv komma igång med tävlandet igen.
Inom några dagar kommer Emma första blogg från hennes vardag!
2019-06-24 En Hästskötares Dagbok: Jakob Smith, del. 2.
Hej igen.
Idag ska ni få följa med och se hur en tävlingsdag för The Trick Vick fungerar.
Dagen började 5.00 när alla hästar gavs kraftfoder.

Sedan fick alla gå ut i hagen. 7.00 togs “Tricken” in från hagen och blev borstad och iordninggjord inför avresa 8.00 till Örebro. Vi hade packat i ordning allt dagen innan så de var bara hästarna som var kvar att fixa till. Tre till förutom Tricken skulle också starta. På vägen till Örebro stannar vi alltid i Mariestad för frukost. Läs: glass.

Vi anlände klockan 10.10 till Örebrotravets stallbacke. De var väldigt gott om tid för första hästarna skulle värma 11.55. Så det fanns mycket tid för att polera upp vagnarna och se till att alla hästar hade vatten och hö.
Värmningarna är olika för varje häst. I Trickens fall gäller det att bara ta det lugnt i skogen så han inte stressar upp sig, medan andra hästar behöver gasa på lite i värmningen för att vakna lite eller för att man ska kunna känna att allt är som de ska. The Trick Vick skulle värma först klockan 13.30 så han hade gott om tid att äta hö och försöka slappna av när han kom fram.
Han är lite uppstressad den här hästen, men i boxen trivs han bäst. Rickard värmde honom och var nöjd med honom. Efter det fick han en dusch och fick ta det lugnt i boxen igen.

30 minuter innan loppet började jag att sela honom och sen är de dags för lopp. Vilket han gjorde kanon och blev fyra med krafter kvar till slut. Han hade inte startat på länge så detta kommer att föra honom framåt till nästa gång. Efter loppet duschades han och alla grejer som har använts ska tvättas och packas ihop och packas in i bilen. Sen blir det hemfärd. Väl hemma fick han gå ut i hagen med sina kompisar och nu bara ha det gött hela natten.
2019-06-24 En Hästskötares Dagbok: Jakob Smith, del 1.
Hej! Mitt namn är Jakob Smith och är först ut med ”En hästskötares dagbok”. Att skriva är inte riktigt min grej, men jag ger det en chans. Idag ska ni få följa med mig på en helt vanlig fortkörningsdag i Stall Rickard Svanstedt.
