Emilia Leo 500 segrar!

Noterade av en slump av trav-Sveriges okrönta drottning Emilia Leo visst passerat 500 segrar! Googlade lite, men icke… Totalt ouppmärksammat av både Svensk Travsport och av svensk travmedia. Mitt ohämmade fanskap av Emilia är inte bara ohemligt utan även omöjligt att dölja om man tar en titt på min tränarstatistik. Så ett uns av personligt agg infinner sig faktiskt mot nonchalansen. Fast mest tycker jag det är rätt risigt oavsett vem det hade gällt. Så här kommer istället en hyllning från mig!

Emilia Leo, född 15 april 1992, inledde travkarriären med ponniesar som nioåring. Allra första segern på en travbana togs redan den 22 maj 2005 med Pigalle II. Montélicenskursen för stor häst genomfördes så snart hon fick, det vill säga redan när Emilia var 15, och körlicenskursen avverkades när hon var 17. Första segrarna med stor häst i respektive disciplin togs samma år: 2012. Första montésegern togs med Tappaintehoppet 17 april och den 19 oktober skar hon sen mållinjen bakom Rite On.

Efter gymnasiet på Wången jobbade Emilia bland annat hos Claes Sjöström och Oskar Kylin-Blom. Claes berättar att ”Emilia kom till mitt stall som ung och oerfaren med stort hästintresse och bra känsla för djuren! Hon hade hög arbetsmoral och ville hela tiden lära sig mera och prova nya metoder! Det är ingen överraskning för mig att hon kommit dit hon är i dag och fortfarande fortsätter att utvecklas!”

Det är som montéryttare Emilia först gjorde sig känd för den breda publiken- även om hennes kusk skills även rätt snabbt uppmärksammades. Själv började jag använda henne under 2018- vilket var hennes sista breddloppsår. Det var slående hur lugna hästarna blev av hennes närvaro. Under 2019 upptäckte jag även hennes enorma tillgänglighet och flexibilitet och hon svängde bland annat förbi Bjertorp en dag hon skulle till Axevalla för att testa en häst i ett montéjobb. Det var även under dessa år Emilia började klargöra att hon inte bara kunde rida och köra- hon kunde fasen träna häst också! I juni 2018 tog hon sina två första kusksegrar på V75 och segrarna togs med mindre än en halvtimmes mellanrum. Den andre blev även hennes första V75-seger som tränare när hon rundade allt med Sign Me Up Too.

En annan oerhörd bedrift att nämna är givetvis dödenskrossen i E3-försöket 2020 med No Doubt. Med egenuppfödde, egentränade och egenägda ”Allan” skar hon mållinjen på 1.10,5- vilket var svenskt rekord!

År 2020 köpte Emilia en egen gård ett stenkast från Romme travbana och började sakta bygga upp sin egna träningsverksamhet. Hon växte långsamt men visade strax även ett nytt skills: att kunna träna kallblod! Efter blott tre månader i Emilias vård och träning skar Norrlands Smaragd mållinjen med ”hela upploppet” ner till resten. Senare samma år blev Emilia för stor för sin B-licens och A-licensen togs ut. Idag bedriver hon en rörelse med drygt 20 hästar och två anställda.

Men allt det här är ingen skräll för en av dem som känner henne bäst. Före detta sambon och arbetsgivaren OKB beskriver henne som ”den mest envisa och målinriktade person jag träffat. Lämnar aldrig nånting åt slumpen, hon har alltid sagt att hon kan klara sig själv och ska visa att hon kan och det har hon verkligen bevisat idag! Hon kan motivera och få vilken häst som helst glad och älska sitt arbete bara genom sitt sätt att vara att föra över sin energi till hästen är få som kan på de sätt hon kan.”

5 juni 2022 klev Emilia Leo in i den väldigt lilla skara kvinnliga licensinnehavare som passerade 500 segrar som kusk och ryttare. Hon gjorde det i anrika Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla med hela 150.000 i förstapris. Och hon gjorde det med egentränade No Doubt.

Blott 30 år ung har hon uppnått resultat i flera olika discipliner som redan gör henne till en av travsportens främsta kvinnor genom tiderna. Jag lyfter på hatten och saluterar det mest rättframma matvraket med den elakaste humor jag nånsin mött med att avsluta med en liten anekdot.

Resan till Östersund hade varit lång och dessutom kantats av vissa klimatutmaningar. När vi lämnade Borlänge vid 15-tiden på eftermiddagen denna strålande septemberdag var det t-shirt som gällde. Drygt 30 mil senare, inklusive en 12-bitars smörgårdstårta på tre personer, behövde Emilia inleda med att äta mat på stallbacksrestaurangen. Kvällen ledde till jakt på vinterjackor och oro för om vi skulle ta oss hem utan dubbdäck..? Anekdoten rör dock hennes orimligt usla humor. Efter ett stopp i Sveg, och tre godispåsar senare, behövde de andra två av oss i bilen helt enkelt kissa. Ni som åkt sträckan vet att det är skog, skog, skog. Och beckmörker. Nånstans mellan Sveg och Falun hade dock nöden ingen lag. Vi nödgades stanna vid dikeskanten. Emilia, vilt poppandes nån usel musik i passagerarsätet, sticker plötsligt ut huvudet där undertecknad sitter med bokstavligt talat byxorna nere. Avbryter plötsligt sången för att med gravallvarlig min säga: ”det kommer en björn bakom dig.”

Jag kan därmed avsluta bloggen med att undertecknad innehar det inofficiella världsrekordet i 50 meter löpning med byxorna i knävecken. För att, väl i säkerhet i bilen, mötas av ett rått hånskratt: ”gick du på den?”

Stort grattis till 500 segrar, Emilia! Samlar redan uppslagen till 1000 segrar-bloggen.

En av de absolut vackraste bilder jag har: jag åker skalm till vinnarcirkeln efter att Emilia styrt in Timotejs Karamell.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d