När svensk travsport är riktigt vacker- i sin alldeles vanliga vardag.

Jag tänkte, denna sköna söndag, slå ett slag för när svenska travkuskar bjuder på ruggigt vårdade styrningar.

Åkte till Solvalla med Checken i fredags. Mycket nöjd över både hans prestation och tredjeplats! Kollade som vanligt min egna hästs lopp en gång efteråt för att faktiskt se vad som hände var. Och det slutade i att jag sett det en 15 gånger nu med fokus på olika hästar, eller rättare sagt kuskar, varenda gång.

Kuskeliten samlades i Solvallas femte lopp i fredags. För dem var det inget märkvärdigt. En spårtrappa i låg klass med 40.000 i förstapris. En helt vanlig dag på jobbet. Ingen bjuder på en delikatess de luxe. Det hade ingen häst till. Men varenda en svarar för en perfekt avvägd styrning, vårdad och med fokus på att tillvarata sin hästs chanser. Det är inget annat än ren magi för ett travhjärta att snurra om det här loppet gång på gång och njuta av kuskarnas val varenda meter. Loppet innehöll inte heller en enda böteslapp. Ingen yvig drivning, ingen snäv körning, ingenting. Ändå sitter de och lurpassar på varandra i 2140 meter.

Vi börjar med starten. Emilia vet hon sitter bakom en våldsamt startsnabb häst och viker aldrig ens fram spöt utan bara åker till spets. Mats Djuse ser snabbt sin chans att slinka ner i rygg ledaren, påpassligt före Örjan som nog gärna hade velat glida igenom där i rygg. Uffe O siktar mot ledningen med inser omedelbart det inte är nån idé att köra. Trean är för snabb. Jorma vill framåt men hittar istället perfekt ner när fältet splittras kort efter start. Haugstad drar svarte Petter och blir kvar i tredje. Sitter lugn genom svängen, letar lucka, hittar ingen. Exakt då sker nästa synnerligen vårdade manöver från tre kuskar samtidigt: Haugstad vet det sitter en storskräll i spets. Han kör framåt. Uffe O har misstänkt att ledaren kommer vilja släppa men noterar den blivit lite vass och har därför satt sig lugn som en filbunke utvändigt genom svängen. Här fattar Uffe att han måste köra till för risken är annars att Haugstad fortsätter till ledningen och Uffe hade suttit kvar i dödens med långnäsa. Emilia i spets hade knappast haft nåt emot att bara få sitta i fred där. Men när de nu kommer i både andra och tredje inser hon direkt att svarar hon nu kommer det bli en körning som leder till att ingen av de tre kommer i mål. Uffe O glider fram och övertar ledningen, utan att bruka sin häst med fem öre mer än nödvändigt, och Haugstad parkerar lugn utvändigt. Efter 800 meter är fältet formerat och alla sitter lugna i ett halvvarv.

Då börjar kuskarna i kön känna det här går lite väl långsamt och försöker lura ut varann för att få ryggar att gå på. 700 kvar får de ut Jorma från andra utvändigt som rundar fram till dödens och sätter press på ledaren. Ingen full laddning som leder till att hans häst stumnar utan precis tillräckligt fort för att de i kön inte ska kunna ta något men ändå så hans häst kan hålla farten hela vägen. Uffe försöker spara sin häst så mycket han kan genom svängen. Emilia slinker ut först ett spår och täpper till luckan Örjans häst nog gärna hade gått ner i- vilket hade lett till julafton för BG i rygg som nu istället inte tar sig framåt. In på upploppet är BG i fjärdespår och får inte täppa till nedåt och försöker mycket professionellt inte ens. Emilia slinker ut ytterligare ett spår. Mattias Djuse har fastnat i kön och sticker invändigt till slut. Peter G Norman har suttit hopplöst till hela vägen och ger sig inte ut i några vida spår utan låter bara sin häst följa med in i mål.

Alla de sex första hästarna i mål är ungefär lika bra. Alla deras kuskar körde helt optimala lopp utifrån hur loppet utvecklade sig. Jag tror alla sex kretsar kring hästarna åkte hem och kände ”det här känns bra inför framtiden.”

Det var en uppvisning i skillnaden på Kuskar och människor med körlicens. Det är ruggigt vackert att se och kan ses om och om igen med fokus på olika ekipage varje gång. Det var svensk travsport när den är riktigt vacker i sin alldeles vanliga vardag.

Ps: utöver att jag kollade med Emilia att jag väl såg rätt i att hon inte körde nåt från start, varpå hon bekräftade att hon bara åkte till spets, har jag inte utbytt ett ord om loppet med nån av kuskarna. Allt är mina helt egna analyser. Känner nån sig kränkt och felaktigt hyllad kan den lägga det på mitt pluskonto!

https://www.atg.se/spel/2022-06-17/vinnare/solvalla/lopp5

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: