Några saker jag lärt mig om trav genom jobbet…

Jag kommer givetvis aldrig gå in på enskilda ärenden men utifrån hur många ärenden inom travet jag ändå haft så sammanställer jag här en lista med saker du som kund eller leverantör kort och gott ska tänka på.

1. Ägare: Betala din träningsavgift.
Annars finns en rättslig väl prövad mall för hur tränaren äger rätt att ta över din häst.

2: Alla: skriv avtal.
Oavsett om du lämnar hästen i träning till annan, köper eller säljer eller ska samäga. Skriv för guds skull ett avtal. Annars kommer allt sluta i en svindyr tvist där en praxis du sannolikt inte känner till kommer avgöra målet.

3. Gör bara dina affärer i Sverige.
Ska du handla från utlandet och det blir något problem med varan- allt från en felkonstruerad hjälm till kontaminerat foder- ska det först utredas i vilket land tvisten ska avgöras och med stöd av vilken lag. Du vill inte driva ett reklamationsärende i Kina med stöd av kinesisk lag. För du har helt enkelt inte råd.

4. Apropå foder…
Köp bara svenskt foder producerat av i huvudsak svenska råvaror och beställ alltid så du har batchnumret. Gör du dessa saker kommer både du och ST relativt enkelt kunna säkerställa kedjan när ST knackar på och berättar att en av dina hästar ertappats med sterioder i kroppen. Japp, det finns sterioder som är fullt tillåtna i exempelvis Nord- och Sydamerika och som tillsätts i vissa grödor där i läkemedelssyfte. Det finns relativt färska foderskandaler i Europa där de råvarorna även hamnat i råvaror som exporterats till Europa.

Vad gäller exempelvis koffein i dopningsprover sker detta uteslutande genom kontaminering i transporter av en råvara som kommer in i en fabrik. Vissa foderråvaror, exempelvis koffein, kommer vanligtvis in i fabriker genom att transporterna med sojabönor inte rengjorts ordentligt innan sojabönorna lastats. Här är inte kedjan lätt att kartlägga då dessa fraktats från Sydamerika. Förutom att jag fördomsfullt tänker påstå att rengöring och egenkontrollprogram av transporter kan vara aningen sämre i Ecuador än vad det är i Sverige.

Och du själv ger blanka fasen i att dricka Coca Cola, kaffe eller äta choklad i närheten av en starthäst. Det finns dopingprover där detta sannolikt är förklaringen till varför hästen fråndöms sin placering och prispengar. Detta är även ett av skälen till att du aldrig någonsin får klappa på en häst på en tävlingsbana utan att först säkerställa med den som är ansvarig för hästen att det är okej. Jag som ansvarig för hästen vill vara helt säker på att ingen som just druckit kaffe ur en mugg med dåligt plastlock ger min starthäst en uppmuntrande klapp på mulen.

5. Ha stenkoll på vad veterinären injicerar i din häst.
Man tar ju sin häst till veterinären för man litar på denne och vill ha dennes hjälp. Men tyvärr måste man som tränare lära sig olika cortisonpreparat och vilken mängd som ändå går ur kroppen inom karensens tid. That’s life som svensk travtränare. Vi behöver inte bara plugga närings- och träningslära, bli sjuksyrror över alla sår och irriterande ögon och handy mens som dyrkar upp igenrostade skruvar på vagnar eller lagar elstängsel. Vi måste också ha en liten kemist i oss.

6. Läs dina avtal och våga ifrågasätta.
Den bristande avtalsviljan inom svensk travsport har inte bara lett till många problem i sig utan även att i det fall det finns avtal så kan de vara helt horribla.

6.1. Köp inte in dig i en häst där det inte framgår exakt vad du betalar för hästen, vad du förväntas betala i träningsavgift och vad som är några sorts ”administrativa avgifter”. Travsporten har haft så många missnöjda kunder genom alla de andelshästkoncept där delägarna, helt utan att förstå det, gett mandat för tredje part att plocka åtskilliga tusenlappar varje månad.

Pris för häst och vad som är vad i månadsavgiften. Det borde inte vara svårt att redovisa för säljaren och de två sakerna måste man kunna fråga som köpare. Om du sen finner din säljare sälja ett så bra koncept så du vill betala den 5000 spänn extra i månaden: varsågoda.

6.2. Acceptera inte nödvändigtvis vare sig försäkringsbolagets eller auktionsförrättarens svar när denne säger du inte har rätt till ersättning. Jag har drivit fall mot två olika försäkringsbolag och i ena fallet drev jag igenom en ändring av deras horribla villkor. Även auktionsfirmor skriver avtal de såklart tror är bra och rättvisa där och då. Liksom alla rättsregler ska sen texten prövas i specifika fall. Det är där och då man kan inse den inte alls nödvändigtvis ska tolkas som den som skrivit den tänkt.

7. Tänk på att utgångspunkten är att Konsumentköplagen gäller när en näringsidkare säljer till en privatperson men inte mellan två företagare.
Vare sig KKL eller KL är skriven för handel med levande djur. En reklamerad cykel går att ställa i ett förråd i några år tills ni tvistat färdigt. En häst måste fodras och omhändertas under tiden. Det här är något många hästjurister lyft på senare år som ett extremt problem men än så länge har vi den gällande rätt vi har. Skriv därför alltid, alltid, alltid avtal om du så bara överlåter en häst som sällskapshäst.

8. Följ bara de sabla avtal du ingått.
Jag tar gärna striden för dig om allt ovan. Men för guds skull: tjafsa inte om skit bara för du inte vill göra det du åtagit dig. Har du lämnat din häst i träning till nån: betala bara din träningsavgift och ta ett samtal med din tränare om du är missnöjd med något eller säg som det är om du hamnar i ekonomiskt trångsmål. Har du betäckt ditt sto med en hingst för överenskomna kostnader vid levande föl: betala då bara när du fått ett föl.

Men. När du får ett avtal i din hand. Det finns väldigt många människor inom travet som har koll på vad som är rimligt, praxis och inte. Be alltid nån läsa igenom avtalet först för hjälp att förstå innebörden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d