Kära spelare: jag är för att ni ska få mer info. Önskar lite respekt i gengäld.

Sitter vid min horse-walker och övervakar de två som just gått jobb här på morgonkvisten och nu skrittar ner. Strax är det för varmt att köra och vi svenskar får anamma lite hederlig medelhavs-siesta när hästarna får sova i stallet på dagen och sedan släppas ut ikväll istället. Denna lite annorlunda dugnsrytm nu under en kort och härlig sommarperiod medför att jag inte kan följa V75 från balkongen med ett glas vin utan mer ha telefonen i örat eller handen medan jag kånkar vattendunkar. Jag har såldes inte stenkoll i sak på om jag tyckte ett par kuskar körde ruggigt uselt igår eller ej. Både Facebook- och twitterflödet gav dock det svaret igår.

Jag är helt för att spelarna ska ha så mycket info de önskar inför de större streckspelen. Jag personligen skulle till och med kunna ställa mig bakom det amerikanska upplägget att spelarna ska få veta in på bara vet wrapen vad hästen ska ha på sig. Jag skulle inte ha det minsta problem att efter värmningen berätta om det blir vanlig spärrgrimma eller krysspärrgrimma, halsplatta eller pullplatta och gamascher med eller utan flärp. Om nån bara gjorde det oerhört lätt och tog högst en minut av min tid i anspråk.

Så, kära spelare: jag är FÖR att ni ska få info.

Jag är vidare, som jag påtalat många gånger, extremt FÖR att sportens publik både ska få diskutera min hästs möjligheter på förhand och efteråt diskutera huruvida den motsvarade deras förväntningar, om kusken kört som ni tänkt er i badkaret när ni analyserat fram era system och jag står alla dagar i veckan för er rätt att få säga att ni inte tycker min häst agerade på ett sätt som gör att ni tycker den har på en tävlingsbana att göra för dagen om den exempelvis vägrar volta eller rammar en konkurrent. Ingen sport kan ha bara medgångssupportrar utan publikens rätt till att få engagera sig måste gälla även i de lägen den inte bara stryker en medhårs. Här har många människor, inte bara inom travet, en del att lära utan folk som bara vill ha engagemang när det är klang och jubel och sen förväntar sig att ingen heller ska bry sig när det blir skit och pannkaka finns ju överallt.

I gengäld för detta tycker jag det är rimligt att publiken också fattar att deras perspektiv är ett lite annat än oss som jobbar med djuren varje dag. Dels är varje tränare lite i händerna på vad media faktiskt frågar. Och sen finns det vissa saker en helt enkelt inte säger utåt. Jag har faktiskt inför enstaka lopp varit så fullständigt övertygad om att min häst vinner att det enda samtalet med kusken rörde hur han skulle köra för hästen skulle springa svenskt rekord. En sån sak hade jag ALDRIG sagt offentligt innan. Dels för att det är vansinnigt oförskämt mot konkurrenterna. Och dels för att jag, eftersom det faktiskt kan uppfattas oförskämt, hade gett mig en riktig bajsmacka att käka upp om hästen visat sig vara helt ur balans eller form när loppet väl gick. Så vissa saker säger man helt enkelt inte till andra än kusken. Ibland säger ägaren att hästen ska säljas och tränaren har trimmat till som fasen för att hästen ska vara på topp så det dyker upp intressenter. Jag skulle bli rätt sur som ägare om tränaren sa så rakt ut då. Sen är det ett taktiskt spel. Ärligt talat: tycker ni det vore helt rimligt om Robert Bergh avslöjade alla sina rävar bakom örat FÖRE loppet? De använder han ju sen för att överrumpla och faktiskt vinna loppet på. Det är väl ändå spelarnas uppgift att lista ut såna saker.

Som tränare/ägare/skötare uppskattar en lite andra saker hos en kusk än vad spelare gör. Allt som oftast är inte en häst 100% okomplicerad, går från alla positioner, en av de bättre i loppet och redo att köras som om nästa lopp vore dennes sista. Ibland vill en bara testa om den biter ifrån sig bättre från spets och kusken kan därmed, ur publikens ögon, göra det stenkorkade valet att svara spets med en uppanmäld 30-oddsare.

Som tränare/ägare/skötare uppskattar vi allt som oftast en kusk vi känner att vi kan prata med. Någon som lyssnar på oss och tar hand om vår häst. Det är en olycksfallsrisk varje gång en häst startar och primärt vill vi faktiskt bara ha hem vår häst hel. Det finns så många kuskar som inte har på en travbana att göra och den som aldrig haft en häst som agerat på ett sätt så den riskerat hälsa på en annan häst kan ju kasta första stenen. Vi väljer i första hand helt enkelt kuskar vi känner ett förtroende för. Eller i vissa fall kuskar vi bara gillar och tycker förtjänar chansen att få köra lopp.

Så alla kommentarer på twitter och i Facebooks travgrupper hur utomstående ”inte kan förstå hur den och den kan få så många styrningar”: det är för att tränare/ägare/skötare har ett annat perspektiv än spelare. Jag respekterar spelarnas. En och annan spelare får gärna respektera att det finns en hel del ni inte begriper och en hel del ni faktiskt inte har nån mänsklig rättighet att ”tycka” så värst mycket om.

Astas Illbatting och Bottnas Glory var min vy under skrivandet av denna blogg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d