Hur vit är egentligen travsporten?

Söndagar ska ju vara lite lagom lata. Så vad passar då bättre än att halvliggandes i soffan gå igenom lite statistik?

Inför detta år förändrade ST licensbestämmelserna. Bland annat innebar detta att en “lärlingslicens” inte längre än knuten till en tränare och att en B-tränare får ha upp till 5 icke-ägda hästar upptagna på träningslistan. Detta som ett led i ST:s mål om att “vi ska fler”.

Jag är inte lika odelat positiv till syftet som jag dock är till regeländringen. Rent krasst var det tidigare omöjligt att ta ut sin A-licens och ha jobbat enligt alla regler. Ingen går från att en dag ha en anställning och inga hästar i träning till att nästa dag helt plötsligt ha i vart fall 8, eller vad som nu krävs för att få ekonomi i att kunna leva på att träna andra människors hästar, i träning. Med de nya reglerna blir det mer verklighetsanpassat: en duktig amatör kan successivt ta in hästar i träning samtidigt som den behåller ett annat jobb och när den till slut står med fler än 5 externa hästar i stallet kan den ta steget fullt ut och bli proffs. Kravet för att, som B-tränare, få ta in andras hästar i träning är givetvis att personen innehar en F-skattsedel.

Här borde kontrollapparaten i sig vara relativt enkel: träningslistor registreras så ST kan lätta kolla upp att B-tränare med icke-ägd häst i träning faktiskt har en F-skattsedel.

Den regeln gäller även för de med rid-/körlicens. Tränartillhörigheten är alltså avskaffad så ska man köra eller rida åt andra krävs F-skattsedel. Eller rättare sagt: här har ST trasslat till sig rejält i regelskrivningen. Den exakta ordalydelsen är “licensinnehavare som kör/rider år andra mot ersättning ska vara godkänd för F-skatt”. Bara här har ju ST omöjliggjort tillämpningen av sitt egna reglemente. Hur ska de kunna kontrollera något sånt? Finns det någon regel nånstans jag inte hittat där ST ges mandat att genomföra revision av licenstagarnas svisch?


Ur ST:s licensbestämmelser

För att kunna göra ett stickprov hur väl det kan tänkas efterlevas i praktiken siktade jag in mig på enbart montéryttarna. Sen har de flesta av dem förvisso körlicens också men det är fler personer med bara körlicens så för att komma ner en bit på listan sållade jag ur till enbart ryttare. Jag antog nämligen att de mest körande/mest ridande är reggade för F-skatt. Och jodå, ett enda knapptryck på allabolag.se och jag meddela att hela topptrion avseende montéryttarna i detta land är reggade för F-skatt. Jag ville ju dock åt “den breda massan”, den som ST så förtvivlat gärna vill ska öka, så jag kapade bort exakt den övre halvan och hugg in på den nedre halvan. Av de 171 personerna med aktiv ridlicens tänkte jag lite hugget om stucket hitta 10 stycken på urvalskriterierna “aktiv licens och har ridit lopp i år, red fler än 10 lopp under fjolåret och det för fler än 5 olika tränare.” Med de urvalen tänker jag att jag med god marginal sållade bort de som faktiskt bara rider åt arbetsgivare och/eller familjemedlemmar. Med tre flikar igång på datorn och excelarket i högsta hugg inleddes samma koll på allabolag.se.

Jag gav upp efter 7. När samtliga första 7 enligt ovan angivna urvalskriteriet inte finns reggade för F-skatt på allabolag.se är det något allvarligt fel. Det kan givetvis vara min egna sökning, men exakt samma sökmetod gav mig ju omgående svaret att topptrion är godkända för F-skatt så vet inte vad mitt egna fel kan ha varit faktiskt.

A-tränare måste givetvis också vara registrerade för F-skatt. Liksom med B-tränarna torde denna kontroll vara enkel att utföra i sig: vem som helst kan kolla vem som helst träningslista och sen göra en F-skatt-koll. Att en person med andras hästar på sin träningslista, som är reggad för F-skatt, dock sen faktiskt fakturerar och betalar sin moms och skatt är inte lika lätt att kontrollera.

ST tillhandahåller “TDS” (tränardebiteringssystemet). En mycket smidig factoringtjänst för såväl tränare som kuskar/ryttare. I och med TDS:en får ST även en möjlighet att kontrollera så att rimligt många av de, av tränaren på listan upptagna hästar, faktiskt faktureras och vad tränare faktiskt både tar i träningsavgift och för merkostnader. TDS:en är således en guldgruva för att faktiskt kunna ge travsporten alla underlag så många hett efterfrågar: vad kostar det att äga häst och på vad är det vi faktiskt lägger pengarna? De flesta tränare har några egna hästar själva och nån som ägs av nån i personalen och därmed “nollas” i träningsavgift för att istället redovisas som löneförmån. Och så må det vara. Någon enstaka slinker iväg här och var. I det stora hela utgör dock TDS exakt den kontrollfunktion som de andra två grupperna ovan inte omfattas av.

Dock är användandet av TDS frivilligt. Och alltså endast möjligt för A-licensinnehavare. Varje faktura i den kostar fakturaställaren 95 kronor exklusive moms. För mindre tränare är den således helt ointressant då den helt enkelt är för dyr. Och med allt logiskt tänkande är det just bland mindre tränare incitamenten för att träna och/eller köra hästar svart är störst.

Travsporten har de senaste åren slitit hårt mot Skatteverket om rätten att travhästägande fortsatt ska få momsregistreras. Då är ju vikten av att stabilt kunna argumentera för att travsporten är en vit bransch helt avgörande. Idag är ungefär 100 av de knappt 400 A-licensinnehavarna inte TDS-anslutna och innefattas således inte av någon som helst intern skattekontroll. Eftersom ingen B-tränare är det och, av min lilla studie att döma: ett stort antal med kör-/ridlicens har över huvud taget inte registrerat sig för F-skatt, kan ST idag omöjligt sia om hur stor omsättning pengar i omlopp ST över huvud taget inte kan kontrollera vithetsgraden i. Jag skulle nog i vart fall drista mig till att det förefaller vara en “väsentlig” del.

Det ligger i allas vårt yttersta intresse att travsporten sköts skattemässigt korrekt. ST bör allvarligt överväga om inte samtliga licensinnehavare helt enkelt ska begäras använda TDS. Det blir en orimlig kostnad för många men factoringtjänsten är idag väldigt dyr. Det måste dels vara möjligt att pressa ner priset väsentligt och sen tycker jag man skarpt bör överväga om inte de med få hästar i träning och få ritter/styrningar därtill ska få subventionering. Att tryggt kunna säga att “svensk travsport är en vit bransch” ligger i allas vårt intresse.

Jag ser, tvärtemot ST, inte riktigt poängen med denna stora hets att “vi ska vara så många”. Skulle exempelvis dessa åtgärder leda till att 50 A-tränare la ner verksamheterna så är det ju bara rätt. Då är ju branschen överetablerad. För ordningens skulle vill jag betona min moderata ideologi vilket innebär en viss avsky mot att betala skatt och jag själv gråter blod vid varenda momsinbetalning för mina bolag. Men det är så reglerna ser ut. Vi har ett av världens högsta skattetryck och “skatteplanering” är ett mycket vackert ord i mina öron. Men det är en jäkla skillnad på att vara smart och skatteplanera helt by the book och att köpa eller sälja tjänster svart. I och med det höga skattetrycket är det oerhört lukrativt med svarta pengar i Sverige och alla dessa utgör en otillbörlig konkurrenssituation mot utövarna som faktiskt försöker bedriva sina verksamheter i enlighet med lagar och regler.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: