Propulsion 5: perspektiven. Och varför vi inte bara kan vända blad.


Min nya omslagsbild på sociala medier. I alltihop är Propulsion själv 100% oskyldig.

Vanligtvis brukar ilska mot ST röra just att “de gör skillnad på folk och folk”. I denna segregerade svenska travsport där många mindre bemedlade redan tycker sporten är nog orättvis som den är i och med att det finns dem som har råd att köpa både bättre hästar och finare sulkies än dem hörs ofta röster om hur ST både “skyddar” och “bara bryr sig” om “de stora”. Likhet inför lagen är normalt sett något vi i jämställda och socialdemokratiskt uppbyggda Sverige värderar högt. Det här är allt som oftast vad ST kritiseras för att inte efterleva.

Inte i fallet Propulsion. Tvärtom tycker massor av personer att vi mest ska vända blad och glömma att detta hänt. Processen att utreda och, så gott det nu går: ställa till rätta, anses på sina håll “skada travsporten mer än de faktiska fel som begåtts”. Det är “för jobbigt”, “för tråkigt”, “för svårt” och mitt i alltihop jättesynd om människorna runt hästen.

Man kan stämma in i det mesta av det där. Och ändå anse att i en rättsstat så ska faktiskt systemet funka som så att det syftar till att återställa skadorna efter de fel som begåtts. Exempelvis hela skadeståndsrätten bygger på exakt detta: skadestånd åsyftar till att så gott det går ersätta uppkommen skada. Rättsprocesser och fällande domar åsyftar att ge den drabbade “upprättelse”.

I Sverige finns dock ett utbrett tänk att “alla andra” hela tiden ska “vända andra kinden till”. Har man utsatts för en oförrätt ska man “vara den större människan och skita i det”. De flesta av mina klienter har råkat ut för att någon lurat dem på något vis. Allt som oftast att de blåsts på pengar för nån inte vill hålla sig till en tidigare överenskommelse. Väldigt ofta, när mina klienter då vänder sig till mig för att jag, i enlighet med det rättssystem vi har, ska se till att de faktiskt får ut vad någon blåst dem på startar ett rent litet helvete för dem. I detta läge kan nämligen lite vad som helst ske. Om ni bara visste hur innovativa människor som bara inte vill betala för sig kan vara. De kan verkligen hitta på precis vilka fabler som helst och anklaga andra för vad som helst. De kan riva upp himmel och jord och börja blanda in alla möjliga utomstående så att den lurade partens liv blir ett rent helvete. Och så ofta möts då min klient av uppfattningen “varför drog du igång det här? Varför skulle du börja tjafsa? Det är väl bara att skita i de 100 000 eller en miljon eller vad det nu är du blivit blåst på och gå vidare?”

Jag tror inte att personerna som säger så här riktigt förstår hur fruktansvärt nedvärderande de är och att de legitimerar ett samhälle där det är fritt fram att behandla andra människor hur som helst. Att de arbetar för ett samhälle där olika regler ska gälla för en själv och för alla andra. För fasen om de som tycker “alla andra” bara ska “lägga ner” själva skulle råka ut för en oförrätt… Nej, jag tror inte de tänker så långt. Jag tror bara att de är fega. Och lite för lata för att orka tänka ett steg till.

Jag önskar att Propulsion aldrig blivit nervsnittad men att historien i övrigt varit identisk. En av de bästa hästar jag någonsin sett och det omgiven av en tränare och en skötare jag önskar allt gott och liksom blivit extra glad för deras skull varje gång Propulsion gett mig gåshud genom tv:n eller från publikplats. Men nu verkar det inte vara så. På grund av bisarra misstag av förbundet ST. Och då vill många ställa detta till rätta. Så i följande stycke ska vi nu ta andra än ST:s, Redéns, Propulsions och alla oss fans perspektiv.

Att Propulsion felaktigt getts rätt att tävla, och på dessa meriter sedermera avelsvärderas och kunna inbringa 125 000 kronor exklusive moms för varje levande föl, har påverkat en hel del andra människor.

1. Konkurrenterna.
Bakom Propulsion finns det 158 hästar som, vid det fall resultatlistorna korrigeras, ska ha ut prispengar från ST. Av dessa 158 hästar rör det sig om belopp om 100 000 kronor eller mer för 55 stycken av dem.

Hade Du, kära läsare, varit den stolta ägaren till exempelvis Makethemark och därigenom kunnat konstatera att Du blåsts på 2 250 000 kronor så bara tänker jag gissa att Du inte tänkt, “äh, två och en kvarts mille hit eller dit- låt oss vända blad”.

Det finns ju även enorma bieffekter i detta som inte ens går att mäta. Hur många hingstar kommer nu istället för ett andrapris räknas som storloppsvinnare? Den värdeminskningen de orsakats går inte att mäta.

Tack för lysande sammanställning kring detta, Bernt Bergqvist!

2. Stoägarna.
Baserat på Propulsions makalösa prestationer erbjuds hans avelstjänster i år för det facila priset av 125 000 kronor per levande föl. Själva nervsnittningen i sig är ju givetvis inte nedärvbar. Och det otroliga hjärta och lungor hästen har, har han ju. Men ingen vet varför Propulsion nervsnittades. Ingen vet om det ligger någon genetisk defekt bakom. Eftersom hästen utsatts för en åtgärd som är förbjuden vet helt enkelt ingen hur bra hästen varit utan den. Eftersom Propulsion endast funnits tillgänglig med den frysta semin man fått fram under ett tävlingsuppehåll kunde han inte ta så många ston årligen utan de som betäckts med honom har varit selekterade. En selekterad fölmärr kanske kostade Dig en halv till en miljon att köpa och Du letar årligen efter bästa, möjliga hingst för att kunna sälja Din potentiella stjärnhäst-avkomma för någon miljon. Skulle Du tänkt “äh, en häst hit eller dit” om Du valt just Propulsion i fjol istället för Father Patrick, Ready Cash eller någon annan av världens dyraste avelshingstar?

158 hästars ägare som i enlighet med ST:s regelverk är berättigad upp till två och en kvarts miljon. Omkring 100 stoägare och ytterligare några som redan hunnit köpa en Propulsion-avkomma. Flera hundra människor är alltså direkt skadedrabbade av ST:s misstag.

Jag tillhör ingen av dem. Jag bara “känner” en jäkla massa kring det här och önskar fortfarande det inte ska vara sant. Men jag är inte så egoistisk att jag tar mig friheten att “tycka” att flera hundra skadedrabbade personer bara ska tycka vi alla vänder blad.

Avslutningsvis förstår jag fortfarande inte varför ST inte interimistiskt återkallade Propulsions betäckningstillstånd redan i onsdags. Nu tänker jag utgå ifrån att Propulsion går i sin hage och bara kramas av Ellinor och Daniel dagarna i ända och att man faktiskt inte betäcker fler än de sedan länge bokade stona på den frysta seminen man hade. Men ST:s beslut innebär ju faktiskt att Propulsion, teoretiskt, redan hade kunnat befinna sig på ett stuteri och istället betäckt så mycket bocken höll sommaren ut eftersom eventuellt beslut kring hans avelsvärderingsstatus för nästa år ännu inte fattats men alla i år producerade avkommor kommer ges fullständiga rättigheter. För ordningen skull tror jag verkligen inte det är vad som sker. Jag vill bara än en gång påtala att ST i sitt beslutsfattande ännu en gång kanske inte var helt genomtänkta.

3 tankar på “Propulsion 5: perspektiven. Och varför vi inte bara kan vända blad.”

 1. Linn pekar på ett stort problem som tycks förvärras under åren. alla är kränkta. Alla stickar sina offerkoftor så fort dom får en ledig minut. Och som poeten och spelaren Charles Bukowski sa; Man kan skoja om vad som helt; usla hästar och kvinnor, judar och religion. Men aldrig om pengar. Då tappar folk förnuft och fattning.

  När man läser kommentarer och annat om den här soppan – bland annat att Cokstile ,som kommer att bli vinnaren av Elitloppet, säkert är dopad och andra dumheter förstår man att känslorna går höga. Cokstile är en fantastisk häst, vann Norskt Derby och är således född i Norge. Att försöka vända bort blicken från Propulsion är förståligt, men hur mycket ska vi förstå? Det hela verkar mycket enkelt. Redén och Stall Zet har åkt på tidernas blåsning. Nån sålde snakeoil och fick bra betalt. Säljarna är nog mycket glada att så gott som alla, med Ludde på toppen som alltid, att det är ST som ska lastas för blåsningen. Avslutar med en tanke:

  Före ingreppet hade Propulsion resultatraden 8-6-3-6-4-3, efter ingreppet löd resultatraden 1-1-7-1-1-1.

  Vi får nog åka karusell ett tag till och hoppas att Daniel och hans personal kommer ur det här med hälsan i behåll. Och, som Strindberg Kapten säger i Dödsdansen: Stryk över och gå vidare.

 2. “Redén och Stall Zet har åkt på tidernas blåsning. Nån sålde snakeoil och fick bra betalt. Säljarna är nog mycket glada att så gott som alla, med Ludde på toppen som alltid, att det är ST som ska lastas för blåsningen.”

  LOL De sålde en kanonhäst efter en Hambletonian-vinnare undan en Hambletonian Oaks-vinnare, som hade vunnit på 1.10,0 eller bättre i fyra av de fem senaste starterna (om man inkluderar kvalloppet), för mindre än två miljoner kronor. Hästen hade haft möjlighet att tjäna tiotals miljoner kronor i USA och Kanada på tävlingsbanan och ännu mer i aveln om Redén och Ågerup haft kvar honom där. Och det tidigare ägargänget är alla stenrika. Skälet till att de sålde hästen var att ägargruppen delade på sig. Jag tror verkligen att de känner att de gjorde en riktig kanonaffär där… Jag hade gett mer för hästen även om jag visste att hästen var nervsnittad (något som inte behöver noteras i auktionskatalogerna eftersom det är ett tillåtet ingrepp i Kanada och USA).

  Jag känner mig däremot “blåst” av Ågerup. 1,5 miljarder kronor i skuld till Skatteverket, dvs. svenska folket. Men jag antar att “Sveriges ende socialistiske miljardär” ändå är ett offer på något sätt.

 3. Hur ska spelarna kompenseras som blivit
  blåsta på pengarna när Proppen vunnit?

  Tror spelbolagen är skyddade i det finstilta gällande strukna vinster långt bak i tiden… att de inte behöver betala ut till den ”rätta” vinnaren…

  Men rätt surt att inte få bli ensam på 7 rätt, när en ”fuskare” vinner… (eller få dela på 19 miljoner, 2 system med chans 7 rätt rök när Proppen slog Readly)

  Vet inte vad det står i det finstilta om att resultat stryks långt i efterhand… man kan ju tycka att spelare som bär sporten bör kompenseras… eller?

  Men så kommer inte ske, är ett hästjobb (höhö) att gå igenom, alla som spelat vinnare eller DD på tvåan bakom Proppens alla lopp, och alla V75or som ska räknas om… och de som redan fått betalt ska ju inte betala tillbaka utan bara de som missat ska kompenseras…

  Vid vissa dopingfall och fusk inom friidrott och tennis exempelvis, så brukar spelbolagen köra med goodwill och betala ut till båda parter. Men brukar endast gälla om fusk upptäcks inom en rimlig tid…

  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/a/P3GXPJ/joakim-51-missade-19-miljoner-kr-pa-malfotot

  Det berömda målfotot som snuvade dem på miljonerna… proppen vann med 1 mm typ…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: