Propulsion 2: vem visste vad?

Ett drygt dygn efter att TGN publicerade nyheten. Ett imponerande arbete av Travronden under tisdagskvällen följt av att Sulkysport publicerade både exportcertifikatet och “hemgångsråden” efter Propulsions nervsnittning. Alldeles nyss deltog ST:s VD Maria Croon i V86-sändningen. Det är, chockerande nog, ST:s första uttalande på ett dygn.

Närmare 12.000 läsare av dagens första blogg Propulsion.  Drar tidslinjen igen:

27 april 2015: Propulsion nervsnittas på kliniken Hogan Equine. Enligt de “hemgångsråd” tidningen Sulkysport tagit del av anförs att Prooulsion lidit av “kronisk hälta i framhovarna”, att “prognosen anses god” och att resultatet “oftast håller i sig i 1-2 år, men många mycket längre än så.”
Den 2 augusti 2015 säljs hästen på auktion och infon om nervsnittningen framgår inte av auktionskatalogen. Auktionsfirman friskriver sig vidare i villkoren helt och skjuter allt ansvar för att korrekt information anges på de utbjudna hästarnas ägare.
Den 18 augusti har USTA erhållit information att Propulsion nervsnittats och ställer frågan till en av hästens då registrerade delägare: Brittany Farms. Uppgifterna bekräftas.
Den 20 augusti lämnar Propulsion USA.
Exportcertifikatet utfärdas den 14 september. På detta anges klart och tydligt att Propulsion är nervsnittad. Trots detta godkänner ST att Propulsion importeras för tävling- helt i strid med såväl svenska djurskyddsregler som ST:s regelverk. Ingen häst får tävla i Sverige, inom någon gren, om den nervsnittats.


Hemgångsråden, publicerade av Sulkysport idag.

ST har alltså, chockerande nog över ett dygn senare, ännu inte gått ut med någon information. Alldeles nyss deltog dock VD:n Maria Croon i V86-sändningen. Croon menar att ST nu börjat utreda ärendet och att Propulsion tills vidare belagts med startförbud. Vidare meddelar hon att om och när ST anser det konstaterat att Propulsion nervsnittats “kan hans resultat komma att påverkas”. På frågan om när utredningen kan väntas klar tror hon att ST “om några dagar nog vet lite mer”. Vad gäller ansvarsfrågan svarar Croon att “ST ska utreda om de behöver förbättra sina rutiner”, att “ansvaret är hästägarens och den som anmäler hästen till lopp- dvs tränarens.”

Svensk travsport har haft ett likadant fall. År 1988 konstateras att den treåriga USA-importen Cougar Lobell konstateras ha blivit nervsnittad i USA. Hästen diskvalificeras från sina gjorda starter. Om detta rapporterar idag dansk media: https://travservice.dk/propulsion-sagen-fortilfaelde-i-1988/

Croon har helt rätt i att det här måste utredas väldigt grundligt och på många sätt. ST har uppenbarligen registrerat en häst som inte skulle få registreras för tävling i Sverige. Men ansvaret är hästägarens. Det är importören som är skyldig att säkerställa att hästen den vill få registrerad i den svenska stamboken också uppfyller kraven. Av tidslinjen att döma fanns dock inte informationen tillgänglig för köparen vid tidpunkten för köpet. Dock framgick den på exportcertifikatet. Ett exportcertifikat vilket, enligt obekräftade uppgifter, ägaren erhöll kopia på när detta meddelades till ST.

Icke bekräftat mail från tjänsteman på USTA

Flera av varandra oberoende personer som importerat amerikanska hästar det senaste decenniet påstår vidare att USTA:s rutin är att kopia på exportcertifikatet sänds till ägaren. Vid det fall information faktiskt delgavs ägaren samtidigt som exportcertifikatet utfärdades kommer en hel del i annan dager.

Vad händer med Propulsions föl?
Vi kan, efter Croons medverkande i V86-sändningen, nog anta att Propulsions alla resultat kommer att strykas. Hästen har helt enkelt aldrig varit startberättigad i Sverige. Frågan är dock vad som faktiskt gäller för aveln. Inom ridsporten kan exempelvis ett fölsto få nervsnittas. Men ingen häst får alltså tävla i Sverige, i någon gren. Men Propulsions avelsvärdering är ju helt enkelt felaktig. Alla meriter efter augusti 2015 ska annuleras. En hel del argumentation hörs kring att det rimliga borde vara att avkommorna blir så kallade mockinländare. Det vill säga svenskregistreras men inte med fullständiga rättigheter. Vad som händer med Propulsions betäckningsbevis framgick tyvärr inte av tv-intervjun. Och någon som helst offentlig information på travsport.se har ju alltså inte kunnat klämmas fram ens nu, runt 30 timmar efter att bomben exploderat.

Kvarstår gör dock frågan: hur i hela världen kunde detta hållas hemligt i nästan 5 år? Hur många har vetat? Varför utförde ST “känsel-undersökningar” under år 2019 (enligt Redén i media under tisdagen)? Hur många på ST kände till att detta “ryktades”? Vem var ansvarig för utredningen år 2019? Vem beslutade att inte undersöka exportcertifikatet? Om “ryktet” att Sveriges bästa häst aldrig varit tävlingsberättigad i Sverige tagit sig till Hästsportens Hus förefaller det osannolikt att detta inte lyfts upp på riktigt hög instans. ST:s nya VD tillträdde först i september 2019. Det är således möjligt hon inte tillträtt när “ryktet” nådde ST och man då valde att faktiskt undersöka det. Men “nån” var ansvarig.

Utveckla gärna era rutiner. Det behövs uppenbarligen. Men det måste ställas personer till svars också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d