Vilka siffror ska man titta på?

Att välja tränare till sin travhäst är en djungel. För den nye är det inte ens lätt att veta var en ska börja.

My Silver Lining önskar alla läsare en glad midsommar! Hon blir även symbolen för dagens blogg med en tränare som inte tillhör topp 10 på någon av den sökbara statistiken men med denna bloggs mått mätt år 2018 hade siffrorna: segerprocent: 21, platsprocent: 41,2, inkört/start: 11 913.

Själv tycker jag den första frågan en bör ställa sig är om man vill kunna åka och se hästen tävla och/eller vilja besöka den regelbundet hemma i stallet. Är svaret här ”ja” måste en ju börja med att göra geografiska avgränsningar. Nästa fråga bör faktiskt vara att det ska kännas rätt med tränaren, kort och gott. Jag tror en rent generellt ska våga följa sin magkänsla här bara. Det finns 400 A-tränare och ingen människa i världen klickar personlighetsmässigt med allihop. Det innebär inte att det är ”fel” på någon. Bara att alla människor inte funkar ihop med alla. Känns det inte riktigt bra i magen så tycker jag inte en ska sönderanalysera det närmare eller börja ifrågasätta sig själv och sin kompetens alltför mycket utan bara åtnjuta nöjet att branschen är väldigt överexploaterad så utbudet som kund är enormt stort.

När en dock rett ut ovanstående två mjuka världen så är ju då frågan vilken som faktiskt är bäst även rent resultatmässigt. För en vill ju faktiskt ändå att just sin egen häst ska bli så både sportsligt framgångsrik och så ekonomiskt lönsam som möjligt. Här är det lätt att stirra sig blind på rena topplistor över vilken tränare som kör in mest pengar totalt och vinner mest lopp totalt. Det här är troligen det vanligaste generalfelet en hästägare gör. En tränare som kör in mycket pengar och/eller vinner många lopp totalt är helt beroende av en enorm kvantitet. Den måste ha vansinnigt många hästar i träning helt enkelt. För en hästägare är det fullständigt ointressant huruvida ens tränare sopar rent i årgångsloppen om inte ens egen häst ens vinner ett breddlopp. Det enda som till syven och sist är intressant för just mig och just min häst är hur just min hästs behov tas tillvara på mest optimalt vis.

Eftersom totala summan inkört och totala antalet vunna lopp är beroende av hur många hästar tränaren har i träning bortser jag helt ifrån detta. Jag tittar betydligt mer på segerprocenten och räknar ut vad tränaren kör in i snitt per gjord start. Även här ”dopas” givetvis siffrorna då en storloppsseger höjer snittet enormt mycket och för att få fram en storloppsvinnare krävs oftast väldigt många hästar i träning. Segerprocenten är dock svårdopad. Häri borde hästägaren ha ett stort intresse, nämligen huruvida tränaren faktiskt bara startar hästen när denne tror hästen är redo att faktiskt kunna hävda sig. Och därtill givetvis har kompentensen nog att kunna sätta in sin häst i sammanhanget och faktiskt förstå vad som är en startklar häst och inte. Utifrån hur kostsamt det är att åka och starta med en häst, och hur otroligt tråkigt det är när den inte kan hävda sig konkurrensmässigt, är detta sannolikt det allra viktigaste både med hänsyn till de hårda och de mjuka värdena. Segerprocenten är lätt att se på ST:s hemsida. Jag drog det därför ett steg till.

Hur vältränad hästen än är, hur bra proposition tränaren än hittar och hur fulländat kusken kör är det ändå förbannat svårt att vinna travlopp. Och vad spelar en något högre segerprocent för roll egentligen om det alltid är ett ”vinna eller försvinna” över det? Det är ju att nå ”framskjutna placeringar” som är både såväl roligt som blir stadiga ekonomiska bidrag. Jag kollade därför upp hur platsprocenten hos ett gäng tränare såg ut. Siffrorna är per helåret 2018.

Topp 10 i landet på träningsstallen som kört in mest pengar totalt:

Namn                                  Inkört/start                         Segerprocent                      Platsprocent

1. Daniel Redén                  86 442                                 24,3                                     55,4
2. Timo Nurmos                 59 594                                 29,6                                     51,4
3. Björn Goop                    33 034                                 17,5                                     42,8
4. Peter Untersteiner         25 739                                  19,6                                     45,8
5. Robert Bergh                 22 649                                  19,6                                     40,5
6. Svante Båth                   25 309                                  20,0                                     38,8
7. Johan Untersteiner        23 785                                 17,0                                      42,7
8. Stefan Melander            20 232                                  7,2                                       27,5
9. Jerry Riordan                 40 529                                  12,1                                     32,4
10. Jörgen Westholm        19 272                                  14,4                                     35,9

Snitt på topp 10: inkört/start: 35 658,5,                 segerprocent: 16,17,          platsprocent: 41,32

År 2018 gjorde de 11 967 startande travhästarna i Sverige 91 788 starter. Det startade 10,88 hästar per lopp och i snitt sprang en svensk travhäst in 9 809 kronor varje gång den startade. Förenklat uttryckt borde därför alla tränare ha en segerprocent på knappt 10 och köra in knappt 10 000 per start för att vara medelgod. Denna hårdnackade statistik kan dock kräva vissa fler parametrar att beakta utifrån just ovanstående resonemang hur exempelvis en större seger kompenserar väldigt många förluster. Jag gjorde därför även ett tiotals stickprover på små- och medelstora tränare för att försöka urskilja en ungefärlig gräns. På en rak fråga om hur man kan räkna ut ungefär om en tränare tillhör den klart ”bättre” halvan av kåren eller den ”sämre” halvan utifrån en enskild hästägares perspektiv skulle jag svara ungefär dessa siffror:

Inkört per start bör vara över 10 000, segerprocenten över 10 och platsprocenten över 30. Håller sig din potentiella tränare över dessa gränser har du förmodligen hittat en person som både kan träna häst och även sätta in hästen i ett sammanhang så den bara startanmäls när den faktiskt är tillräckligt bra för att kunna hävda sig. Klarar den inte gränsen på någon av dessa tre bör den kompensera med ett betydligt högre tal på något av de två andra.

Sen är trav en materialsport. Hur duktig en tränare än må vara att förvalta och utveckla materialet som står i boxen så måste ända materialet ha viss talang i sig självt. Hittar du dock en tränare som allt känns bra i magen med och som ligger över dessa siffror så kanske det faktiskt är just din häst som även får personen att träda in i travets finsalonger så fler får upp ögonen för denne och inser att just den här tränaren nog faktiskt är precis lika bra som vem som helst på alla vedertagna topplistor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d